Panelen aan Anderlechtsepoort die daklozen weghouden zijn illegaal

ZM
© BRUZZ
24/05/2021

Aan de portiek van de octrooipaviljoenen aan de Anderlechtsepoort zorgt een wand van plexiglas ervoor dat mensen zonder onderdak er niet meer kunnen schuilen. Volgens staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (One.brussels-Vooruit) zijn de panelen illegaal, omdat ze onwettig geïnstalleerd zijn op een beschermd gebouw.

Het is niet de eerste keer dat er aan de portieken van de octrooipaviljoenen een infrastructuur werd geïnstalleerd om mensen zonder onderdak weg te houden. Zo was er in 2017 sprake van een sproeisysteem aan de ingang dat in werking trad door een bewegingssensor. Volgens Brussel Stad moest dit systeem de bloembakken aan het Rioolmuseum zonder menselijke tussenkomst bewateren, maar tegelijk gold het ook als manier om mensen weg te houden van de portalen.

Ondertussen werden de sproeiers weggehaald, maar installeerde Stad Brussel eind 2019 plexiglazen panelen tussen de zuilen van de paviljoenen. Die panelen zijn onwettig, dat schrijft RTBF. “Aan de voorzijde van de gebouwen bevinden zich zuilengalerijen die het dak dragen en een soort monumentale portiek vormen. Die zuilengaanderijen vormden een probleem voor de stad omdat daklozen er onderdak vonden", verklaart Pascal Smet in een schriftelijk antwoord aan Farida Tahar (Ecolo).

Vergunning komt er niet

Omdat het om een installatie gaat op een monumentaal pand dat gebouwd is tussen 1835 en 1836, is het illegaal. Ondertussen heeft de stad een bouwvergunning ingediend om de situatie te regulariseren, maar Smet geeft aan dat die vergunning er niet zal komen. “Dit is geen goede oplossing. Wij zullen dit niet toestaan en wij zullen aan het eind van de vergunningsprocedure vragen het weg te halen."

Smet benadrukt de complexiteit van het debat rond dakloosheid en belooft op zoek te gaan naar een oplossing die zowel kijkt naar de bescherming van het erfgoed als de opvang van mensen zonder onderdak.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni