De bekladde sokkel van het ruiterstandbeeld van Leopold II op het Troonplein

| De bekladde sokkel van het ruiterstandbeeld van Leopold II op het Troonplein.

Pascal Smet: 'Samen beslissen over lot van standbeeld Leopold II'

© Belga
21/02/2022

De federale regering en de Brusselse autoriteiten moeten samen bekijken wat er met het standbeeld van Leopold II op het Brusselse Troonplein moet gebeuren. Het beeld is immers eigendom van de federale staat. Dat heeft Brussels staatssecretaris voor Erfgoed Pascal Smet maandag gezegd in de Kamercommissie die zich buigt over het koloniaal verleden van België.

Vorige week heeft de Brusselse werkgroep "Dekolonisatie van de openbare ruimte in het Brussels gewest" zijn rapport voorgesteld. Een van de aanbevelingen uit het lijvige rapport is het beeld van koning Leopold II te verwijderen van het Troonplein. Leopold II was de kolonisator van Congo, onder zijn bewind kwamen aanzienlijke aantallen Congolezen om het leven, onder meer door repressie.

Er werd voorgesteld om het standbeeld te verwijderen en om te smelten of om het op zijn minst te verplaatsen. "Iedereen is het erover eens dat er iets moet gebeuren. Maar wat? Ik weet het niet. Er zal een debat over plaatsvinden in het Brussels Parlement en misschien ook in uw commissie," zo zei Smet in de betrokken Kamercommissie.

"Er is nog geen beslissing genomen. Er zal een samenwerking tussen het federale en het gewestelijke niveau nodig zijn".

Die samenwerking zal nodig zijn, want de sokkel van het standbeeld is eigendom van de stad Brussel, terwijl het bronzen standbeeld zelf aan de federale staat toebehoort.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni