Een appartement te huur in Brussel.

Petitie voor daling van huurprijzen ingediend bij Brussels Parlement

NL
© Belga
24/06/2022

Action Logement de Bruxelles heeft een petitie met duizend handtekeningen voor een daling van de huurprijzen in Brussel neergelegd bij de griffie van het Brussels Parlement. Dat deed de actiegroep in het kader van het petitierecht.

"Het nieuwe noodplan voor huisvesting dat begin 2021 werd voorgesteld, toont eens te meer aan dat het Brussels Gewest weigert het hoofd te bieden aan de pijlsnel stijgende huurprijzen," luidt het in de petitie die door een 40-tal organisaties wordt gesteund. "De overheid zal verhuurders blijven financieren (hoofdzakelijk door armen te dure huren te helpen betalen, sociale verhuurkantoren, uitkeringen, conventionering, enzovoort)."

De petitie eist een onmiddellijke huurverlaging van 25 procent ten opzichte van de bestaande indicatieve huurprijzen; een heronderhandeling van hypothecaire kredieten voor eigenaars van woningen; een formeel verbod op huurspeculatie gedurende ten minste vijf jaar met een huurbevriezing na de daling; transparantie van kadastrale gegevens; een financiële bijdrage van meervoudige eigenaren om huurders in moeilijkheden, daklozen en mensen met of zonder papieren die hun inkomen hebben verloren als gevolg van de gezondheidscrisis, te helpen.

Daarnaast willen de ondertekenaars een onmiddellijke en kosteloze vordering van leegstaande gebouwen voor de huisvesting van daklozen en onteigening van eigenaars die hun gebouwen opzettelijk verlaten, om deze om te vormen tot sociale woningen die de openbare vastgoedmaatschappijen beheert. Tot slot moeten de uitzettingen stoppen.

Volgens het petitierecht heeft de indiener het recht om gehoord te worden in het Brussels Parlement. Dat kan beslissen een debat in de bevoegde commissie te houden of de tekst naar de regering te sturen. Binnen de zes maanden heeft de indiener recht op een antwoord.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni