© Kabinet Pascal Smet

Petitie voor fietsvriendelijke Havenlaan

RVE
© BRUZZ
02/02/2017

De verzamelde Brusselse fietsersverenigingen lanceren een petitie rond de Havenlaan. Die komt er luttele weken voor de aangekondigde beslissing van de bevoegde ministers over de definitieve concrete herinrichting van de laan. De petitie vraagt niet om de kasseien te behouden, maar om de Havenlaan voetganger- en fietsvriendelijk te maken, als reactie op het advies van de overlegcommissie.

“Over enkele weken nemen minister-president Vervoort (PS) en ikzelf een beslissing over de Havenlaan,” zei minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) een dikke week geleden. Uit die beslissing moet blijken of de ministers ingaan op het advies van de Brusselse overlegcommissie. Die wil de Havenlaan klaarmaken voor zwaar vrachtverkeer en mogelijk een fietsstrook uit het originele plan schrappen.

“Die aanpassing dreigt de verkeersas om te toveren tot een echte stadssnelweg die niet alleen een nieuwe barrière opwerpt voor de residentiële wijk die in ontwikkeling is, maar ook een obstakel vormt voor het fietsgen,” aldus de Franstalige fietsersbeweging GRACQ in hun oproep.

De petitie is gericht aan Smet, aan Brussels mobiliteitsschepen Els Ampe (Open VLD) en aan Molenbeeks mobiliteitsschepen Olivier Mahy (MR). “Maar het is voorlopig niet zo dat we de petitie op een bepaald moment aan een bepaalde beleidsmaker willen overhandigen,” zegt Florine Cuignet van GRACQ.

“Momenteel is het vooral de bedoeling om zo snel mogelijk zo veel mogelijk handtekeningen te verzamelen.” En dat lijkt te lukken, want op twee dagen tijd verzamelde de petitie al bijna 300 digitale krabbels.

Heraanleg van de Havenlaan

De Havenlaan aan Thurn & Taxis is aan renovatie toe. De eerste plannen dateren al van 2008, maar door protest zijn die nooit gestart. Vooral de vervanging van de kasseien zorgt voor veel protest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek, Heraanleg van de Havenlaan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie