de schatkist (2) c Marc Gysens

Plaatstekort onderwijs: ‘Ouders moeten uitschrijving zo snel mogelijk melden’

SDS
© brusselnieuws.be
28/08/2015

Net als vorig jaar hebben 2.800 kinderen geen plaats gevonden op de Nederlandstalige scholen in Brussel. Onder meer drie nieuwe scholen leiden tot 240 nieuwe plaatsen, maar dat is lang niet voldoende. Het Lokaal Overlegplatform van het Brusselse basisonderwijs vraagt ouders met aandrang hun kind uit te schrijven in de oude school, mochten ze elders een plek vinden. "Dan vertoeven andere ouders minder lang in onzekerheid."

Na de online aanmeldingen in januari voor het komende schooljaar kregen 2.800 ouders te horen dat er geen plaats was voor hun kind in een van de Nederlandstalige basisscholen in Brussel.

“Hoeveel van deze kinderen op 1 september toch kunnen starten is nog onduidelijk”, zegt Walentina Cools, voorzitter van het LOP Brussel Basisonderwijs.

Dubbele inschrijvingen
Vorig schooljaar kregen evenveel leerlingen geen plaats toegewezen. Het LOP volgde de situatie het hele jaar op en stelde vast dat 6 op de 10 van hen in de loop van het schooljaar toch plaats vonden in het Nederlandstalig onderwijs, hetzij in Brussel, hetzij ergens in de Vlaamse Rand. Dat gaat dus om ongeveer 1.700 kinderen.

Zowat 900 van die groep van 1.700 vonden toen in de eerste weken van september alsnog een plaatsje. Bij de start van het schooljaar blijken een aantal leerlingen immers niet op te dagen. Het gaat voornamelijk om leerlingen die van school veranderen zonder dat de ouders de vorige school hiervan op de hoogte brengen.

Het LOP roept ouders die hun kinderen in een andere school ingeschreven hebben, uitdrukkelijk op om de huidige school meteen op de hoogte te brengen. “Dat betekent voor andere ouders minder lang in onzekerheid verkeren.”

Volgens Walentina Cools werkt het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) ook aan regelgeving die ouders zal dwingen een uitschrijving zo snel mogelijk te melden, om zo dubbele inschrijvingen te vermijden.

Schaarbeek, Ukkel en Haren
De Vlaamse Gemeenschap en VGC investeerden daarnaast dit jaar 19,5 miljoen euro in de uitbreiding van capaciteit in Brusselse scholen. De nood is het hoogst in de gemeenten Anderlecht, Molenbeek, Schaarbeek en Sint-Joost.

“In Schaarbeek komt er dit jaar wel een school bij”, zegt Cools. “Ook in Haren en Ukkel openen nieuwe scholen. Ik geloof dat de school De Iris in Ukkel nog enkele vrije plaatjes heeft.”

De school De Schatkist in Haren is een streng-protestantse school, waar dagelijks zal worden gebeden. Samen met de uitbreidingen in bestaande scholen zijn die drie scholen goed voor een totaal van 240 extra plaatsen.

Tekort blijft groot
“Ondanks alle inspanningen werd vorig jaar niettemin voor vier op de tien, of dus ongeveer 1.100 kinderen op de wachtlijst, geen plaats gevonden”, zegt Cools. “Het gaat daarbij vooral om kleuters. Of deze kinderen naar het Franstalige onderwijs zijn gegaan, weten we niet.”

Vanaf 1 oktober hebben de Vlaamse en de Franse gemeenschap daarom afgesproken gegevens uit te wisselen over niet-leerplichtige leerlingen, zoals dat nu al gebeurt voor kinderen in het lager onderwijs.

Daarnaast wijst het LOP ook nog op de ‘aanzienlijke groep ouders’ die zich niet geregistreerd hebben in januari. Nieuwkomers uit het buitenland, gezinnen die verhuisden of anderen die vergaten zich aan te melden. Zij zijn niet terug te vinden in de statistieken en komen helemaal achteraan in de wachtrij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni