| Zo zou de moskee eruit gaan zien.

Plannen voor moskee in Ganshoren stuiten op verzet

TDN
© BRUZZ
04/02/2021
Updated: 04/02/2021 17.08u

De vzw Participation Citoyenne diende een bouwaanvraag in voor een complex, dat behalve een moskee ook school- en sportzalen zal huisvesten in de Dendermondestraat. Het schepencollege van Ganshoren heeft bedenkingen bij de plannen.

Op een perceel tegenover het natuurgebied Zavelenberg wil de Ganshorense vzw een islamitisch cultuur- en gebedshuis uit de grond stampen. In de plannen van het architectenbureau Assa zijn ook conferentieruimtes en polyvalente sportzalen voorzien. En omdat Participation Citoyenne er ook huiswerkbegeleiding, informatica- en taallessen wil aanbieden, moeten er ook schoolruimtes zijn.

De moskee Anas Ibn Malik - genoemd naar de dienaar van de profeet Mohammed - moet het pronkstuk van het bouwwerk worden. In totaal wil de vzw bijna 4.000 vierkante meter aan ruimtes bouwen op een perceel dat slechts 1.000 vierkante meter groot is. Behalve een bouwvergunning werd ook een sloopvergunning aangevraagd, om de huidige panden in de Dendermondestraat neer te halen.

Geen mobiliteitsplan

De aanvraag is sinds vorige week in openbaar onderzoek. Dat biedt omwonenden de kans om hun bezwaar te uiten. Schepen van Stedenbouw Magali Cornelissen (MR) stelt zich alvast veel vragen bij het volume van het project. "Het is veel groter dan wat we in principe aanvaarden", reageert Cornelissen bij BX1. "Het is bovendien hoger dan de andere huizen in de straat en zal een impact hebben op het zicht."

Omwonenden vrezen ook voor veel verkeersdrukte van moslims die voor het daggebed afzakken naar de moskee. Op zo'n transitverkeer is de Dendermondestraat, een eenrichtingsweg, niet voorzien. "Er is ook geen parking in de buurt en met het openbaar vervoer is de locatie moeilijk bereikbaar", zegt de Ganshorense schepen. "We hebben al gevraagd aan de vzw om een mobiliteitsplan op te stellen."

'De locatie is totaal ongeschikt voor een dermate groot project'

Karl Vanlouwe (N-VA), oppositie Ganshoren

Karl Vanlouwe, lijsttrekker bij de effectieven op de lijst van N-VA voor het Vlaams Parlement

Gemeenteraadslid Karl Vanlouwe (NV-A) heeft zelf alvast bezwaar aangetekend in het openbaar onderzoek. "Ik ben gecontacteerd door enkele buurtbewoners die dat ook nog gaan doen", zegt Vanlouwe. "De locatie is totaal ongeschikt voor een dermate groot project. Ik heb het project in detail bekeken en er is sprake van gebedsruimtes voor meer dan 1.000 mensen en tien klassen op woensdag, zaterdag en zondag."

Hij vreest dat de toestroom van mensen en het gebrek aan parkeerplaatsen in de buurt voor files in de buurt zullen zorgen. "In de plannen is nergens parkeergelegenheid voorzien, terwijl er in de straat niet genoeg parking is. De toegang tot het natuurgebied Zavelenberg wordt nu al regelmatig versperd door foutparkeerders."

Vanlouwe wil bovendien meer informatie krijgen over wie er achter de vzw zit. "Is het een erkende geloofsgemeenschap en weet de gemeente wie de imam is?", wil hij weten. Daarover zal hij tijdens de volgende gemeenteraad op 25 februari interpelleren.

Het openbaar onderzoek loopt nog tot 11 februari. Tijdens een overlegcomissie op 24 februari wordt het project voorgesteld en de voornaamste grieven besproken. Niet onbelangrijk: eerdere bouwplannen voor een moskee werden afgewezen.

20210204_MOSKEE_DENDERMONDESTRAAT_GANSHOREN

| Op dit perceel wil de vzw een moskee bouwen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni