Negatief advies voor nieuwe moskee in Jette

Kris Hendrickx
© BRUZZ
23/09/2019
Updated: 24/09/2019 10.33u

De overlegcommissie geeft een negatief advies voor de nieuwe moskee aan de Esseghemstraat in Jette. Onder meer de mobiliteitssituatie blijkt een probleem. Ook de volledige verharding van de bodem, het ontbreken van een brandweeradvies en de schaal van het project worden geciteerd in het advies.

De moskee moet het kleine gebouw vervangen dat de vzw Averroes vandaag betrekt in het centrum van Jette, vlakbij de kerk. De plannen voor het nieuwe gebedshuis zijn ambitieus en omvatten naast een modern ontwerp ook een fitnessruimte, leslokalen, een sportzaal, een bibliotheek en zelfs woningen.

Voor de financiering van het project lanceerde de vzw, die zonder Saoedisch geld werkt, een crowdfunding. Een honderdtal bewoners had echter een bezwaarschrift ingediend. Het openbaar onderzoek verzamelde 154 reacties. Vooral de mogelijke mobiliteitsimpact op de buurt baarde de klagers zorgen.

Grootschalig

De overlegcommissie leverde maandag een unaniem negatief advies af, vernam BRUZZ ter plaatse. In het advies van de commissie wordt onder meer naar die mobiliteitssituatie en het gebrek aan parkeerplaatsen voor de woningen in het project.

Ook de mogelijke geluidsoverlast door de grootschaligheid van het project is de commissie een doorn in het oog, net als het ontbreken van een brandweeradvies. Het advies merkt ook op dat het project op tal van plekken afwijkt van de gewestelijke normen, niet in het minst door de grote oppervlakte.

De commissie stelt verder dat het project zich onvoldoende integreert in het duurzaam wijkcontract Magritte. Ook het feit dat de bodem van het hele project ondoorlaatbaar is, vormt een probleem. Daarnaast werden ook inbreuken vastgesteld tegenover het burgerlijk wetboek onder meer betreffende de mede-eigendom.

'Niet gewoon een moskee'

"‘Zoals reeds verschillende keren onderstreept werd, volstaat het niet om een stedenbouwkundige aanvraag te doen voor een moskee, aangezien het project heel duidelijk veel ruimer is. Het omvat weliswaar een moskee, maar ook leslokalen, een sportzaal, huisvesting, etc. Kortom, een echt polyvalent geloofs- en cultuurcentrum’, verduidelijkt schepen van Stedenbouw Shirley Doyen (MR).

Het moskeeproject gaat daarom nog niet in de vuilnisbak. De vzw kan een nieuwe gewijzigde bouwaanvraag indienen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette , Stedenbouw , Samenleving , moskee , overlegcommissie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni