| Slaapzakken en reddingsdekens op het voetpad aan de Humanitaire Hub, maar geen tentjes meer.

Politie verhindert opbouw tentenkamp aan Humanitaire Hub

Kevin Van den Panhuyzen
© BRUZZ
23/11/2023

De politie heeft woensdagavond een tiental tentjes laten afbreken aan de Humanitaire Hub. Daar sliepen migranten, voornamelijk asielzoekers, op het voetpad. "Waar gaat dit naartoe, als zelfs daklozen niet meer op straat kunnen slapen?"

Tientallen migranten schuiven donderdagochtend aan voor de poort van de Humanitaire Hub. Sinds 2019 kunnen ze terecht in een voormalige garage aan de Havenlaan voor medische hulp, psycho-sociale bijstand, juridische begeleiding, een douche of een maaltijd.

Donderdagochtend ligt het voetpad bezaaid met allerlei afval: reddingsdekens, schoenen en slaapzakken. Het zijn sporen die moeten aantonen dat hier mensen hebben geslapen.

"We weten dat de daklozenopvang helemaal verzadigd is. En er is een opvangcrisis, die nu twee jaar aan de gang is. Asielzoekers krijgen al heel die tijd niet waar ze recht op hebben: bed, bad, brood," zegt Feyrouz Lajili-Djalaï, operationeel coördinatrice van de Humanitaire Hub. Zij ziet de laatste weken steeds meer dakloze migranten buiten slapen in de buurt van het hulpverleningscentrum naast Thurn & Taxis. "De laatste dagen zien we ook meer tenten opduiken."

Maar tenten zijn er donderdagvoormiddag niet meer te zien, na een tussenkomst door de politie. Die heeft de migranten woensdagavond gevraagd om de tenten af te breken. "Wij waren er gisterenavond bij. De politie had ons eerst gevraagd om de tenten weg te halen, maar dat hebben wij geweigerd, want dat is niet onze verantwoordelijkheid," aldus Lajili-Djalaï.

'Tentenkamp in opbouw'

De politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene bevestigt dat ze woensdagavond is tussengekomen. "Sinds gisteren zagen we dat mensen daar een tentenkamp aan het opbouwen waren," zegt politiewoordvoerder Robin De Becker. "Dat konden wij niet toestaan. Daarom hebben wij die mensen vriendelijk verzocht om de tenten af te breken."

Dat is zonder noemenswaardige incidenten gebeurd. Om hoeveel mensen het ging, kan de politie niet zeggen. De Humanitaire Hub heeft het zelf over een tiental tenten, waar voornamelijk asielzoekers in sliepen. "Het gaat hier voornamelijk om mensen die wel degelijk recht op opvang hebben," benadrukt Lajali-Djalaï, "maar de Belgische staat weigert om haar plichten na te komen."

'Deze mensen kunnen niet verdwijnen'

Het is niet de eerste keer dat de politie tenten laat weghalen aan de Humanitaire Hub. Ruim een jaar geleden gebeurde dat met de kartonnen tentjes die hulporganisaties op dezelfde plek hadden opgesteld om vooral jonge asielzoekers een klein beetje te beschermen tegen de koude. Begin deze maand werd het mini-tentenkamp aan Dienst Vreemdelingenzaken op de Pachecolaan dan weer ontruimd.

"Het is altijd hetzelfde. De Stad Brussel wil geen tenten op haar grondgebied. Mensen worden dan gevraagd om weg te gaan, maar ze moeten wel ergens naartoe kunnen. Als ze even later elders opduiken, moeten ze er opnieuw vertrekken, ook nu de winter begint" zucht Lajali-Djalaï. "Deze mensen kunnen niet zomaar verdwijnen. Waar gaat dit naartoe, als zelfs daklozen niet meer op straat kunnen slapen?"

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni