Portret Caroline Pauwels op VUB-campus is niet meer

© Karim Majoros
| De free wall op de campus zoals die er op dit moment uitziet.

Op de plek waar een graffiti was gemaakt met het portret van de overleden VUB-rector Caroline Pauwels, prijkt nu een ander kunstwerk. De graffiti was dan ook gemaakt op een ‘free wall’ op de campus. “De tijdelijkheid van graffiti is ook net wat het zo mooi maakt.”

De free wall van de VUB is een muur op de universiteitscampus in Elsene waarop graffitiartiesten zich mogen uitleven. Niet lang na haar dood verscheen er een eerbetoon aan de geliefde rector Caroline Pauwels.

Graffiti-artiest Kiwi heeft er zestien uur aan gewerkt, zo vertelde hij eerder aan BRUZZ. "Rust in vrede, ererector", luidt het bijschrift naast het portret. Hij realiseerde zich tijdens het maken al dat zijn meesterwerk er mogelijk niet lang zou zijn, maar is daar niet rouwig om. "De tijdelijkheid die de graffiti - en uiteindelijk ook het leven - vertegenwoordigt, is net wat de graffiti zo mooi maakt."

Een graffiti-tekening is per definitie een publiek toegankelijk en tijdelijk kunstwerk, gaat hij verder: "Je kunt niet denken: het zal voor een andere keer zijn, ik zal het in een museum gaan bezoeken." Graffiti herinnert er volgens Kiwi aan dat we van het moment moeten genieten.

De nieuwe tekening is een kleurrijk geheel met een grote rode tag en een afbeelding van een gebouw – mogelijk het stadhuis van Brussel Stad – dat ten onder dreigt te gaan.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?