Stortvloed aan reacties na overlijden Caroline Pauwels

© Saskia Vanderstichele
| Caroline Pauwels (58) overleed op vrijdag 5 augustus aan de gevolgen van maag- en slokdarmkanker.
Updated: 07-08-2022 - 09:49

Het overlijden van VUB-ererector Caroline Pauwels maakt enorm veel reacties los. Vanuit verschillende hoeken wordt er steun betuigd en op sociale media wordt Pauwels met warme woorden herdacht. Een greep uit de storm aan uitingen van medeleven en verdriet.

Het is duidelijk dat Caroline Pauwels op velen een grote indruk heeft nagelaten. Dirk De Clippeleir, algemeen directeur bij Bruzz, reageert op het overlijden van de Brusselse ererector:

“Als je Caroline éénmaal had ontmoet, dan liet ze je nooit meer los. Haar onstuitbare dadenkracht, haar niet te stoppen optimisme en haar oprechte menselijkheid hebben een diepe indruk op mij gemaakt. Haar gulheid ook, haar gulle lach. In een podcast van BRUZZ waarin ze in gesprek ging met Roberto Martinez vertelde Caroline dat je "sterren nodig hebt om sterrenstof te verspreiden". Caroline was een fel glinsterende ster aan het (Brussels) firmament en ze heeft veel stof verspreid. Hopelijk heeft ze veel mensen besmet met haar levenskracht.”

Rector ad-interim en verkozen opvolger Jan Danckaert verliest zijn inspirerende voorgangster. “We zullen Caroline aan de VUB enorm missen, maar we zullen haar altijd in ons hart blijven dragen. Ze heeft van de VUB een warme, verbonden en meelevende universiteit gemaakt. Het verbinden van de VUB met het internationale, diverse en meertalige karakter van Brussel was voor haar een prioriteit."

Prof. Dr. Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel, het ziekenhuis waar Pauwels overleed, houdt warme herinneringen over aan de oud-rector: “Caroline slaagde er in om de VUB een duidelijke ‘smoel’ te geven, en op het voorplan van het maatschappelijk debat in Vlaanderen, België, zelfs Europa, te plaatsen." Noppen noemt het "onwezenlijk" dat de VUB op één week tijd twee ererectoren verliest. Vrijdag nog was er het nieuws van het overlijden van voormalig rector Paul De Knop."

"Geen woorden meer. Enkel nog tranen. En diep verdriet. Niet te vatten, deze twee dagen", reageert Luc Sels, rector van de KU Leuven. Hij dankt Caroline Pauwels voor "zoveel onvergetelijke momenten" en wenst de hele VUB-gemeenschap "veel kracht en moed".

"Sinds 2001 deelden we heel wat paden, Caroline", zo reageert Rik Van de Walle, rector van de UGent. "Ook op zijwegen troffen we elkaar. We leerden elkaars wereld kennen. Tuurden, fantaseerden en verbeeldden; lazen, schreven en knipoogden. Je was een fantastische compagnon. Ik zag je graag. We gaan je heel erg missen."

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) noemt Pauwels "een intelligente professor, een geëngageerde humanist en rector, een stijlicoon, en een all-round fijne vrouw. Een van de allergrootsten".

Ook de artistiek leider van de KVS, Michael De Cock, reageerde kort: "Dag prachtige Caroline. Voor altijd in mijn (hart). We zullen je missen," schrijft hij.

Benjamin Dalle (CD&V), Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media

Ook de politieke wereld is aangedaan door het verlies van de VUB-ererector.

Premier Alexander De Croo betuigde zijn medeleven op Twitter. Hij deed dat met een foto waarop hij samen met Pauwels te zien is, en noemt haar "een progressieve stem in het maatschappelijk debat, een dame met uitzonderlijk engagement en ditto karakter". "Ze wordt nu al gemist", zegt hij ook. "Woorden schieten tekort."

Volgens De Croos partijgenoot, Brussels minister Sven Gatz, "oversteeg Caroline Pauwels het rectorschap en gaf ze er een extra dimensie aan, die van de res publica, het algemeen belang, het universele". "Verdriet. Maar ook hulde."

Vlaams minister-president Jan Jambon noemt haar "een grote dame". "Vorig jaar kreeg ze van de Vlaamse Regering nog een ereteken, vandaag moeten we van haar afscheid nemen. Caroline Pauwels, tot voor kort rector van de VUB, was een grote dame. Mijn diep medeleven aan haar familie, collega's en vrienden", zo tweet de Vlaamse regeringsleider.

'Eenvoudigweg voorbeeldige vrouw'

"Caroline Pauwels was iemand die altijd ging voor menselijkheid, integriteit, verbinding en nuance", zegt ook Vlaams minister voor Brussel Benjamin Dalle. "Voorvechter van mensenrechten en persvrijheid. Ze vocht voor haar idealen en voor het leven", schrijft de CD&V-minister op Twitter.

“De onderwijswereld verliest een geëngageerd professor en sterke rector, de samenleving verliest een eenvoudigweg voorbeeldige vrouw”, schrijft minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) op Twitter. En ook partijgenoot Assita Kanko drukt haar bewondering uit voor de VUB-ererector: "Wat een mooi mens was je. Altijd positief en met je zachte stem en vastberadenheid. Een rolmodel voor iedereen."

Aan Franstalige kant wordt ze evenmin vergeten. Minister van Buitenlandse Zaken en Brusselaar Hadja Lahbib (MR) noemt haar een "inspirerende, intelligente, sterke vrouw" en "een rolmodel, gedreven door sterke waarden". "Haar dood is een zwaar verlies voor de VUB en de hele samenleving. Innige deelneming aan haar familie en aan allen die haar liefhebben," klinkt het verder.

"De VUB wordt opnieuw getroffen door pijnlijk groot verlies," schrijft vicepremier Petra De Sutter (Groen) op Twitter, verwijzend naar het overlijden van die andere voormalige VUB-rector Paul De Knop een dag eerder. "Caroline stond als rector dicht bij haar studenten, vanuit de terechte overtuiging dat elk talent van tel is. Ik leerde haar kennen als een zeer betrokken academica en een goede vriendin."

Burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open VLD) herdenkt Pauwels als “een prachtvrouw die met grote openheid en veel enthousiasme de uitdagingen heeft aangepakt.”

Ook Brussels politica Els Ampe (Open VLD) reageert op Twitter. "Als geen ander maakte ze een breed publiek warm voor de VUB-waarden. Caroline laat een grote leegte maar de herinnering aan haar enthousiasme, vrolijkheid en Ode aan Verwondering blijven. Opnieuw grote klap voor de VUBers."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?