Premier Wilmès: 'Bijeenkomsten zoals in Brussel kunnen nog altijd niet'

De integrale videoboodschap van Wilmès.

Premier Sophie Wilmès (MR) reageert in een videoboodschap op de grote betogingen van afgelopen weekend, in onder meer Brussel. Ze benadrukt dat zo'n bijeenkomsten nog steeds niet mogen. "De strijd tegen racisme en geweld is een nobele zaak, maar wat zondag gebeurde, mag zich niet herhalen."

De premier stelt in haar boodschap, twee dagen na de betogingen, vast dat op het Poelaertplein 10.000 mensen vredevol zijn samengekomen. "Ik verwijs dus niet naar de onaanvaardbare gewelddaden die daaruit zijn voortgevloeid", zegt Wilmès nog. "Die moeten streng veroordeeld en vervolgd worden."

Dinsdagvoormiddag zat de premier al samen met Brussels burgemeester Philippe Close (PS). In de gezamenlijke mededeling die na afloop werd verspreid, klonk het dat de Veiligheidsraad in de toekomst een perspectief zal bieden voor mensen die hun mening willen uiten, zodat de vrijheid van meningsuiting kan rijmen met de volksgezondheid en het beheer van de openbare orde.

'Niet opgeven'

Verder toonde ze begrip voor de burgers die door de beelden uit Brussel, Antwerpen en Luik zijn beginnen twijfelen aan het nut om inspanningen te blijven doen. "We mogen niet opgeven", zei de premier. "We kunnen niet opgeven. Het virus is er nog altijd."

Zondagavond tweette Wilmès al dat ze betreurt dat bij de betogingen tegen politiegeweld en racisme geen alternatief is gevonden dat de "gezondheidsconsignes respecteert".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?