Nawal Ben Hamou (PS), staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, belast met Huisvesting en Gelijke Kansen (gedelegeerd door Rudi Vervoort)

| Nawal Ben Hamou (PS), staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, belast met Huisvesting en Gelijke Kansen (gedelegeerd door Rudi Vervoort.)

Problemen huurtoelagen slepen aan: ‘Geld staat niet op rekening van gezinnen’

Charlotte Deprez
© BRUZZ
02/09/2022

Staatssecretaris van Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS) kondigde midden juli in de commissie Huisvesting aan dat er 2.370 huurtoelages werden uitbetaald. Nu blijkt dat veel gezinnen dat geld nog niet effectief op hun rekening hebben ontvangen, meldt klokkenluider Claude Archer.

De problemen met de uitbetaling van huurtoelages blijven aanslepen. Zo'n 12.300 gezinnen wachten al maanden op die huursubsidie. Midden juli zei staatssecretaris Ben Hamou dat voor 2.370 gezinnen de huurtoelage effectief was uitbetaald, maar dat blijkt niet te kloppen. "We kregen al verschillende getuigenissen van aanvragers die hun toelage nog niet hebben ontvangen," zegt Archer. "Nu worden pas de toelagen betaald van de aanvragen uit oktober 2021, tien maanden later dus."

Dat is onder andere het geval bij Leslie, een alleenstaande moeder die vorig jaar in oktober een aanvraag had ingediend. Midden mei kreeg ze een mail waarin stond dat haar dossier behandeld was. Een maand later kreeg ze een brief dat haar dossier in betaling was, maar pas eind augustus stond het geld op haar rekening.

“Dat er 2.370 dossiers behandeld zijn, wil dus niets zeggen,” zegt Archer. “Nochtans heeft de staatssecretaris tijdens de commissie in juni bevestigd aan Pepijn Kennis (Agora) dat die toelagen effectief betaald zijn.” In de commissie verklaarde Ben Hamou wel dat er in de brief die de betrokkenen hebben ontvangen, staat dat ze hun toelage binnen de twee maanden ontvangen, “maar over het algemeen gebeurt de betaling binnen de veertien dagen.”

Ben Hamou garandeerde eerder nog dat alle huurtoelagen deze zomer zouden worden uitbetaald. “De uitbetalingen gebeuren chronologisch,” zegt Archer. “Dat Leslie pas eind augustus de betaling kreeg van haar aanvraag vorig jaar in oktober, wil zeggen dat het nog een hele tijd zal duren voor alle andere toelagen uitbetaald worden.”

Commissie huisvesting

Brussels N-VA-parlementslid Mathias Vanden Borre vraagt daarom de commissie Huisvesting van het Brussels Parlement met hoogdringendheid bijeen te roepen. "Ik voorspelde in juli al dat het niet mogelijk zou zijn om alle huurtoelagen effectief uit te betalen deze zomer en nu wordt dit ook bevestigd door informatie van de klokkenluider," zegt Vanden Borre vrijdag. "Ik heb dan ook aan de commissievoorzitter gevraagd om de commissie Huisvesting met hoogdringendheid bijeen te roepen zodat de staatssecretaris zowel de interne audit als de stand van zaken van de uitbetalingen kan toelichten."

De staatssecretaris is voorlopig niet beschikbaar voor een reactie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , huurtoelage

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni