Protestmars draagt café Le Coq in Elsene symbolisch ten grave

Le Coq in Elsene
© Saïd El-Haddad
| Treurnis voor café Le Coq
© Saïd El-Haddad
| Treurnis voor café Le Coq
Updated: 06-01-2018 - 17:51

Het pas gesloten Café Le Coq, op het Fernand Cocqplein in Elsene, is symbolisch ten grave gedragen. Ruim 150 stamgasten droegen in een rouwstoet een grote kist met een haan door de straten van Elsene. Zo protesteren ze tegen de verplichte sluiting van het volkscafé door brouwer AB Inbev, en de gentrificatie van de buurt.

Het volkse café Le Coq op het Fernand Cocqplein in Elsene moest eind december van AB Inbev de deuren sluiten. Een petitie met uiteindelijk ruim 8.000 handtekeningen kon de brouwerij niet vermurwen.

Paul Hermant van het actiecomité tegen de sluiting vertelde zaterdagmiddag aan de RTBF dat er voor cafés als Le Coq en haar stamgasten geen plaats meer is in het chique nieuwe Elsene van de voetgangerszone rond het Fernand Cocqplein.

Hetzelfde gebeurde een paar jaar geleden op het Vrijheidsplein in Brussel-Stad, vlak bij de Congreskolom. Daar moesten drie volkscafés ondanks protesten en een petitie wijken voor een chique brasserie en een nieuw hip café van de mensen achter café Maison du Peuple in Sint-Gillis.

De optocht met de haan in Elsene vertrok zaterdag rond 13 uur van het Fernand Cocqplein naar het Flageyplein, waarna ze verder liepen naar de wijk Klein Zwitserland. De manifestanten droegen slogans als: 'Jupiler c'est plus ma bière. Les citoyens savent pourquoi', een allusie op een bekende reclameslogan van het biermerk.

Een RTBF-reportage over de begrafenis vind je hier. Bekijk de foto's van de begrafenisstoet hieronder:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?