Dominique Leroy, CEO van Proximus

| Dominique Leroy, CEO van Proximus.

Proximus degradeert Nederlandstalige tv-zenders in Brussel

SN
© BRUZZ
13/06/2019

Proximus herschikt de nummering van digitale tv-kanalen in Brussel, en dat zorgt voor heel wat frustratie. Niet alleen de regionale zenders, zoals BRUZZ, zijn opgeschoven, ook de Nederlandstalige kanalen komen nu pas na de Franstalige en internationale zenders. Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) onderneemt voorlopig nog geen actie.

Uit alle hoeken rijst verontwaardiging over de nieuwe zenderindeling van Proximus in Brussel. Aan Franstalige kant kondigde de regionale Brusselse zender BX1 al aan om stappen te ondernemen, omdat Proximus de regionale zenders een stuk achteruit zet. Fadila Laanan (PS), minister-president van de Franse gemeenschap in Brussel (Cocof), vroeg Proximus daarover om uitleg.

Maar niet alleen regionale zenders als BX1 en BRUZZ zijn verplaatst. In Brussel (en Wallonië) zijn alle Nederlandstalige zenders een heel eind gezakt. Vroeger kwamen ze op plaats 30, vlak na de Franstalige zenders. Nu zijn ze pas terug te vinden vanaf nummer 251, en moeten ze ook de internationale zenders laten voorgaan.

"De Nederlandstalige zenders in Brussel staan nu zelfs onder de internationale kanalen. Wil Proximus een horizontale lijn trekken door België?"

Een lezer en Proximusklant aan BRUZZ

Op onze redactie stromen de lezersreacties binnen. Verschillende mensen geven aan dat ze een klacht hebben ingediend bij Proximus.

“Dat Franstalige zenders voorrang krijgen in Brussel, oké. Maar de Vlaamse zenders pas na de internationale kanalen? Dat vind ik niet kunnen,” klinkt het. “Wat wil Proximus hiermee bereiken? Een horizontale lijn trekken door België?”

Vlaams parlementslid en Brusselaar Karl Vanlouwe (N-VA) stuurde over de kwestie ook een brief naar uittredend Vlaams minister van Media en Brussel Sven Gatz (Open VLD). Die neemt op dit moment nog geen initiatief.

'Nummering niet van belang'

“De minister hecht veel belang aan de vindbaarheid van Vlaamse zenders. Als blijkt dat er zich problemen voordoen, zal hij de situatie verder bekijken,” zo laat het kabinet-Gatz weten. “Maar Proximus heeft in principe de autonomie om dit te doen.”

Proximus zelf is ervan overtuigd dat de nieuwe indeling gemakkelijker is. “We delen de HD-zenders op, eerst per taal, vervolgens per thema. Wie Nederlandstalig wil kijken, zal vanaf een bepaald nummer meteen alle Nederlandstalige zenders terugvinden, van algemene kanalen tot bijvoorbeeld kinder- of cultuurzenders,” zegt woordvoerder Haroun Fenaux. “De nummering is daarbij niet van belang.”

De hoofdzetel van Proximus in Brussel

| De hoofdzetel van Proximus in Brussel.

Nieuwe Europese regels

Wat de regionale zenders betreft, legt Franstalig België volgend jaar een nieuwe regeling op. Daarbij moeten de regionale zenders steeds binnen de eerste vijftien kanalen te vinden zijn. Is er voor Vlaanderen een soortgelijk decreet in de maak?

“Sowieso moet Vlaanderen tegen september 2020 een Europese richtlijn omzetten naar nieuwe regels voor audiovisuele media. De vindbaarheid van bepaalde zenders komt daarin ook aan bod. Maar dat is een opdracht voor de volgende Vlaamse regering,” aldus het kabinet-Gatz.

Wie het niet eens is met de zendernummering, kan overigens zelf haar of zijn voorkeursvolgorde instellen. Wie al een volgorde had, moet dat wel opnieuw doen, want door de hernummering worden alle voorkeursvolgordes ongedaan gemaakt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Sven Gatz, Fadila Laanan, Karl Vanlouwe, proximus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni