Proximus TV komt met alternatieve zenderlijst na kritiek

© Séverine Champeaux/BRUZZ
| Na reacties van klanten biedt Proximus nu ook een lijst aan met de belangrijkste Nederlandstalige zenders vooraan.

De nieuwe zendernummering van Proximus in Brussel schoot bij heel wat Nederlandstaligen in het verkeerde keelgat. Dat heeft Proximus zelf ook gevoeld, en dus kan je vanaf nu in Brussel kiezen uit twee alternatieve zenderlijsten.

Eerst alle Franstalige zenders, plus wat internationale, en dan pas de Nederlandstalige kanalen. De gewijzigde tv-nummering van telecomoperator Proximus zorgde voor consternatie in Brussel. Nederlandstalige Brusselaars uitten hun onvrede, en niet alleen bij BRUZZ.

“We kregen inderdaad heel wat reacties op de nieuwe zenderlijst,” zegt Proximus-woordvoerder Fabrice Gansbeke. “Die feedback van onze klanten nemen we ter harte, en daarom hebben we beslist om in Brussel toch nog twee alternatieve, voorgeprogrammeerde zenderlijsten aan te bieden.”

Belangrijkste zenders per taal

Iedere Brusselse klant van Proximus TV, ongeacht de taal, krijgt daarover een melding. Via de groene knop op de afstandsbediening kan je een van de twee alternatieve lijsten kiezen. De Nederlandstalige versie toont eerst de ca. twintig belangrijkste Nederlandstalige zenders, dan de belangrijkste Franstalige zenders.

De Franstalige versie werkt volgens hetzelfde principe, maar dan met de belangrijkste Franstalige zenders als eerste. Daarna vind je in beide gevallen alle andere zenders terug, opnieuw gerangschikt volgens jouw voorkeurstaal.

Oude decoders

In totaal zijn er in Brussel dus drie voorgeprogrammeerde lijsten beschikbaar. Dat geldt niet voor Vlaanderen en Wallonië: daar heb je maar een vaste lijst met eerst alle zenders van de ene taal, opgedeeld per thema, dan pas alle zenders van de andere taal.

“Wie wil, kan ook een volledig eigen zendervolgorde instellen. Een filmpje met uitleg daarover vind je onder de blauwe knop,” aldus Gansbeke. Opgelet: bij te oude decoders kan je niet hernummeren, noch een alternatieve lijst kiezen.

BRUZZ via rode knop

Wat de regionale zenders betreft, die staan nog steeds op een lagere plaats. BRUZZ staat dus op nummer 176, BX1 op 166. Die laatste zender was over die degradatie niet te spreken. Maar Proximus benadrukt dat kijkers heel gemakkelijk hun regionale zender kunnen vinden via de rode knop op hun afstandsbediening. In Brussel kan je vervolgens nog eens kiezen tussen BX1 of BRUZZ.

Wie naar kanaal 10 zapt, vindt daar nog eens de instructies om snel de Brusselse regionale zenders op te zoeken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?