Randpremie moet Kanaalplan redden

© PhotoNews
| Hans Bonte (SP.A), burgemeester van Vilvoorde.

Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem (CD&V) heeft vrijdag een werkbezoek gebracht aan Vilvoorde. Volgens burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (sp.a) is het Kanaalplan op sterven na dood. De redding moet komen van een Randpremie, die het leeggelopen contingent van extra politiemensen moet opvangen.

De Crem wilde samen met de betrokken partners het Kanaalplan evalueren en de uitdagingen voor het veiligheidsbeleid in de Vlaamse Rand rond Brussel bespreken. Burgemeester van Vilvoorde Bonte en zijn collega van Machelen Marc Grootjans (CD&V) lichtten tijdens een vergadering van anderhalf uur op het stadhuis onder meer de situatie toe van de politiezone ViMa (Vilvoorde/Machelen).

Ruim 2,5 jaar na de start lijkt het Kanaalplan een stille dood te sterven. "Als we het niet definitief willen begraven, moet de politiezone dringend versterkt worden", zei Bonte na afloop. "Het oorspronkelijke contingent van twintig extra politiemensen is zo goed als helemaal verdampt. De ondersteuning is teruggevallen tot welgeteld één bijkomende kracht."

Concurrentie met Brusselse politie

De oorzaak van de leegloop van het politiekorps is de concurrentie vanuit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. "De politiemensen in de Brusselse gemeenten krijgen een premie van het Brussels Gewest en een tweetaligheidspremie. Daardoor verdienen ze netto 500 tot 600 euro meer dan bij ons", stelde Bonte.

Om dat te compenseren lanceert de burgemeester van Vilvoorde een nieuw idee: de zogenaamde Randpremie. Die moet gefinancierd worden door de federale overheid en het verschil van 500 à 600 euro netto helemaal wegwerken.

De Crem beloofde die Randpremie te bekijken en maatregelen te nemen om de onderbezetting op te vangen. "Ik wil werk maken van een bijkomende afdeling voor de politiezone", zei de minister.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?