Enkele bewoners in het pand in de Birminghamstraat

Roma Ninoofsepoort mogen tot 2023 in leegstaand gebouw blijven

Kevin Van den Panhuyzen
© BRUZZ
18/10/2019

De Roma, die tot voor kort in een kamp aan de Ninoofsepoort verbleven, mogen tot 2023 in een leegstaand gebouw in de Birminghamstraat blijven. Dat bevestigt de eigenaar van het gebouw aan BRUZZ. "We stimuleren tijdelijke bezettingen."

Tot eind september verbleef een groep Roma in een kamp aan de Ninoofsepoort. Van de gemeente Molenbeek mochten ze er blijven, maar van de eigenaar van het terrein, bouwpromotor Besix, moest de groep vertrekken. Daarop trokken de Roma naar een leegstaand gebouw in de Birminghamstraat in Molenbeek.

Of de Roma er de winter mochten doorbrengen was een tijdlang onduidelijk. "We hopen op een akkoord met de eigenaar van het gebouw", zei de woordvoerder van burgemeester Catherine Moureaux (PS) eerder deze week. Die eigenaar is de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) en het akkoord is er intussen.

'Stimuleren tijdelijke bezettingen'

De Raad van Bestuur keurde donderdagavond een conventie voor een tijdelijke bewoning goed. "Als er geen problemen zijn, mogen zij blijven tot het begin van de werken aan het gebouw in 2023", zegt woordvoerster van de BGHM Sarah Van den Eynde aan BRUZZ.

"Voor de BGHM is het geen probleem dat de Roma op de site blijven. We stimuleren tijdelijke bezettingen", vertelt de woordvoerster. "Dat staat ook zo in het regeerakkoord. Het is belangrijk om zulke dynamieken te ondersteunen."

Wel is het gebouw op dit moment nog niet bewoonbaar. "Een deel van het gebouw is onveilig. Dat moeten we afbakenen. We gaan er een muur rond bouwen, zodat we elk risico vermijden", aldus Van den Eynde.

'Kinderen gaan hier naar school'

Burgemeester van Molenbeek Catherine Moureaux reageert alvast tevreden. "De problematiek van mensen zonder dak boven hun hoofd is erg belangrijk, en alle overheden moeten samenwerken om dit probleem aan te pakken", zegt ze aan BRUZZ. "Momenteel wordt het gebouw niet gebruikt. We zijn dus blij dat ze mogen blijven van de BGHM."

In het pand verblijven zo'n veertig Roma. "Het gaat niet om doorreizende Roma, maar om mensen die hier al een tijdje zijn", klinkt het bij de BGHM. "Daar zijn kinderen bij die hier naar school gaan."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , roma , Birminghamstraat , tijdelijke bezetting , brusselse gewestelijke huisvestingsmaatschappij , Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni