Samusocial kan mobiele nachtteams niet garanderen

© Photonews

Samusocial kan niet meer garanderen dat de mobiele nachtteams elke nacht uitrijden. Een personeelstekort ligt aan de basis. "Dat tekort heeft maar deels met het schandaal te maken", zegt woordvoerder Marie-Anne Robberecht aan BRUZZ.

Elke dag en twee keer per nacht trekt een mobiel team van Samusocial eropuit om daklozen te helpen die geen gebruik maken van de winteropvang. Maar nu kan Samusocial de nachtelijke werking van die mobiele teams niet meer garanderen, bevestigt woordvoerster Marie-Anne Robberecht aan BRUZZ.

De crisis die de organisatie in juni 2017 trof, heeft daar slechts deels mee te maken, aldus Robberecht. Zo krijgt Samusocial een derde minder giften dan in mei 2017. Toen ging het om 35.000 euro giften per maand.

Daarnaast geeft Robberecht aan dat enkele privépartnerships zijn stopgezet. En in juni 2017 viel een federale subsidie in het kader van het grootstedenbeleid weg. “Maar dat was wel al voorzien en stond los van de crisis”, verduidelijkt de woordvoerster van Samusocial.

De daling in giften en het wegvallen van de federale subsidie leidde tot de beslissing van de directie om enkele tijdelijke contracten niet te verlengen. Die beslissing werd al genomen tijdens de zomer van 2017 en de gevolgen daarvan zijn nog steeds voelbaar.

“We kampen met een personeelstekort”, zegt Robberecht. De werking van het mobiele dagteam is wel gegarandeerd, maar die van de nachtteams niet. “Elke avond zien we of er een nachtteam kan vertrekken of niet.” Samusocial heeft, nu de winteropvang nog loopt, ’s nachts voornamelijk personeel nodig in de opvangcentra. “We moeten inzetten op de basismissies”, klinkt het.

Samusocial

De raad van bestuur van daklozenorganisatie Samusocial kreeg in 2016 voor 60.000 euro aan zitpenningen. Mayeur (PS) en Peraïta (PS) moesten opstappen als burgemeester en OCMW-voorzitster.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?