| (archiefbeeld)

Sancties voor niet-essentiële winkels die toch openen

EDB
© BRUZZ
13/03/2020

Niet-essentiële winkels die de regels niet naleven, en in het weekend toch openblijven, mogen een sanctie verwachten. Wat die sanctie precies inhoudt, is nog niet bepaald. "We rekenen op ieders solidariteit, en rekenen erop dat daar een draagvlak voor bestaat."

Op donderdagavond kondigde de federale overheid nieuwe coronamaatregelen aan. Niet-essentiële winkels mogen tijdens de week openblijven, maar moeten in het weekend sluiten.

"Dat zal ook wettelijk worden afgedwongen," vertelt Peter Mertens van het federaal crisiscentrum. "Maar voorlopig werd de sanctie daarvoor nog niet bepaald. Die moet nog geconcretiseerd worden."

Volgens Mertens rekent men in eerste instantie op ieders solidariteit. "We dragen een collectieve verantwoordelijkheid," aldus Mertens. "We geloven dat er een draagvlak bestaat om ons aan die regels te houden."

'Bang voor sancties'

Een belronde van BRUZZ naar een tiental Brusselse winkels doet vermoeden dat zij wel degelijk van plan zijn zich aan de nieuwe regels te houden.

"Wij zijn bang voor de mogelijke sancties," klinkt het bij boetiek Bonnie et Jane in Elsene. "Daarom sluiten we zeker in het weekend." Een gelijkaardig geluid is te horen bij meubelwinkel A L'Espérance in Brussel-Stad. "Er gaan geruchten de ronde dat de boetes tot wel 50.000 euro kunnen oplopen."

Andere winkels maken van de verplichte sluiting een deugd. "Mensen durfden sowieso al niet goed meer komen," klinkt het bij Les bijoux de Marie-France vlakbij Thurn & Taxis. "Tijdens sluitingsdagen zullen we voortaan leveringen doen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Economie , coronavirus , a l'esperance , bonnie et jane , winkels , Peter Mertens , Crisiscentrum

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni