'Sans-papier aanrijden is niet strafbaar'

© Photonews

De buschauffeur die een fietser omver reed die illegaal in het land verbleef, valt volgens de advocaat van de MIVB niets te verwijten net omdat de fietser illegaal in België was. De MIVB betreurt die juridische sprong. "Dat stuk van het pleidooi is ongepast," klinkt het.

De feiten dateren al van 2015. Toen reed een bus van de MIVB een fietser omver. De chauffeur moest zich voor de politierechter verdedigen voor slagen en verwondingen. 

Volgens de advocaat van de MIVB valt de chauffeur niets te verwijten, omdat de fietser zich eigenlijk niet op het grondgebied had mogen begeven. Hij verbleef op het moment van de feiten namelijk illegaal in het land. "Als die fout zich niet had voorgedaan," zo klinkt het in de krant La Capitale, "dan was het ongeval ook niet gebeurd." 

Het pleidooi lijkt zo de deur open te zetten voor straffeloosheid als het over mensen zonder geldige verblijfspapieren gaat.

Ongepast

De MIVB zit verveeld met de zaak. "Het is normaal dat een bedrijf zijn werknemers verdedigt," zegt woordvoerster An Van hamme aan BRUZZ. "Maar dat deel van het pleidooi (over de illegaliteit van het slachtoffer, red.) was ongepast. Dat hadden we nooit mogen accepteren."

Het advocatenbureau wordt nu op het matje geroepen. "Er zijn nog geen concrete stappen gepland, maar er zal zeker nog een hartig woordje over gesproken worden," zegt Van hamme nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?