Sans-papiers betogen voor een onmiddellijke regularisatie

© KVDP/BRUZZ

Een tweehonderdtal aanhangers en sans-papiers van het 'Collectief voor de regularisatie 2019' hebben zondag op het Simon Bolivarplein aan het station Brussel-Noord betoogd. De manifestanten eisen dat de federale overheid de mensen zonder papieren in deze coronapandemie uit de nood helpt door hen te regulariseren en zo toegang te geven tot de gezondheidszorg.

De manifestanten lieten van zich horen met verschillende spandoeken en slogans. Met opschriften als "zonder papieren = zonder rechten" en "Regularisatie is rechtvaardig en humaan" maakten ze hun boodschap duidelijk, terwijl ook "Meer oplossingen via regularisatie" of "Het zijn niet de immigranten of sans-papiers, maar de wet die moet veranderen" weerklonk. Op een podium werden ook verschillende getuigenissen gedeeld.

De gezondheidscrisis brengt heel wat veiligheidsmaatregelen met zich mee waar de burgers en dus ook de mensen zonder papieren zich aan moeten houden. Al is dat voor de personen die zich in een onzekere situatie bevinden vaak erg moeilijk.

Toegang tot zorg

De administratieve situatie van de sans-papiers zorgt ervoor dat ze geen toegang hebben tot de zorginstellingen en een sociaal vangnet ontbreekt. Dat gebrek aan omkadering klagen de manifestanten aan, want ze beseffen dat de pandemie nog lang niet voorbij is.

Ze eisen dat de federale overheid haar verantwoordelijkheid neemt door de sans-papiers niet langer te negeren en hen onmiddellijk te regulariseren. In Europa deed Portugal dat eerder al tijdens de coronacrisis.

De manifestanten benadrukken dat de sans-papiers in de afgelopen periode al hun steentje hebben bijgedragen door onder meer een naaiatelier voor mondmaskers op te starten of bloed te doneren aan het Rode Kruis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?