| De constructie werd donderdagvoormiddag per kraan weggehaald.

Schaarbeek sleept door burgers gebouwde fietsenstalling weg

TDN
© BRUZZ
14/01/2021

De door burgers gebouwde fietsenstalling staat niet langer in de Godefroid Devreesestraat. Gemeentewerkers van Schaarbeek haalden de zelfgemaakte garage donderdag op. Initiatiefnemers Matthieu Henkens en Lien Schelfhout, die ook achter de Citizen Garden zitten, geven de hoop niet op.

Het Schaarbeekse koppel dat voordien al een straattuintje voor zijn ongebruikte garagepoort had neergezet, bouwde samen met buren in de herfst van 2020 ook zelf een fietsenstalling. Bovenop legden Henkens en Schelfhout een tuintje aan. De zogenoemde 'Citizen Bike Garden' werd vlak naast het straattuintje gebouwd met financiële steun van het Gewest.

Bij gebrek aan fietsboxen in de wijk werd de houten constructie gretig gebruikt door buurtbewoners. Er was een volledig afgesloten plaats voor zes tot twaalf fietsen. De fietsenstalling nam weliswaar een parkeerplek in, en dat vormde een struikelblok voor het gemeentebestuur van Schaarbeek. Dit soort burgerprojecten trad buiten de administratieve kaders, luidde het. En dus moest de fietsbox weg.

20201206_CITIZEN_BIKE_GARDEN_SCHAARBEEK

| De inauguratie van de fietsenstalling begin december 2020.

Het koppel werd gevraagd om uiterlijk tegen 6 januari hun constructie te demonteren. De buurtbewoners hoopten dat burgemeester Cécile Jodogne (Défi) nog zou inbinden, maar dat deed ze niet. "We willen hetzelfde doel bereiken, maar bewandelen daarvoor een ander pad", legde Jodogne hen in een brief uit. "Er moet eerst een helder en duidelijk reglementair kader voor burgerinitiatieven komen in onze gemeente."

Wachten op wetgever

De burgemeester van Schaarbeek loofde de initiatiefnemers van de Citizen Gardens. "Want het debat over de mate van burgerlijke betrokkenheid en invulling van de openbare ruimte is gelanceerd", aldus Jodogne. "Er is geen kader dat dit soort projecten ondersteunt. Daar werken we volop aan. In afwachting van dat kader blijft de 'Citizen Bike Garden' een tijdelijk project."

De initiatiefnemers verkleinden de overdekte stalling nog en er werd ook een aanvraag ingediend bij de gemeente om de stadstuintjes bovenop de stalling te erkennen. Maar zelfs een overwegend positieve burgerbevraging in de wijk mocht niet baten. Donderdagochtend voerden gemeentewerkers de constructie af. De initiatiefnemers hopen nu dat er alsnog goedkeuring komt voor de stadstuinen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Samenleving, Mobiliteit, citizen garden, citizen bike garden

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni