| In totaal gaat het om een 50-tal containers.

Schaarbeeks containerdorp voor asielzoekers blijft voorlopig leeg

RV
© BRUZZ
04/10/2023

Het leegstaande containerdorp in Schaarbeek, waar normaal eind september asielzoekers zouden intrekken, blijft voorlopig toe. Dat laat het kabinet van burgemeester Cécile Jodogne (Défi) weten. De gemeente vraagt het gewest, verantwoordelijk voor de opvangplaatsen, om eerst het gesprek aan te gaan met de bewoners van de wijk.

Begin dit jaar werd op de hoek van de Evenepoelstraat en de Jacques Georginlaan in Schaarbeek een containerdorp gebouwd voor Oekraïense vluchtelingen. Maar omdat die vluchtelingenstroom kleiner bleek dan eerst verwacht, stonden de containers lange tijd leeg. Begin september kondigde het Gewest aan dat de containers door asielzoekers in gebruik zouden worden genomen.

In totaal gaat het om een vijftigtal containers, waar zo’n 120 mensen met een lopende asielaanvraag in kunnen gehuisvest worden.

Buurtbewoners maken zich zorgen over de komst van het centrum, dat niet gesloten, maar open zal zijn. Schaarbeek vraagt daarom dat het gewest een infomoment organiseert om een antwoord te bieden op de vragen en bezorgdheden van de mensen uit de buurt.

“We vragen garanties over de omkadering van dit centrum: hoe het zal werken, welke diensten, al dan niet dag en nacht ter plaatse zullen zijn enzovoort”, zegt Marc Weber, kabinetschef van Jodogne.

“Aan deze voorwaarden moet worden voldoen, alvorens de containers bewoond worden. Dat kan nog weken, of zelfs maanden duren”, voegt Weber eraan toe. “Op die plek is ook een groot bouwproject gepland eind 2025, dus veel tijd is er niet meer.” Voorlopig is de opening uitgesteld tot november.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni