Schaarbeeks verzet tegen gevelverlichting in Emile Maxlaan

© GOB-DML
| De Emile Maxlaan is de lange straat tussen het Ardense Jagersplein en de Auguste Reyerslaan.

De gemeente Schaarbeek is vorige week gestart met de installatie van gevelverlichting in de illustere Emile Maxlaan. Net als bijna vijftien jaar geleden gaan buurtbewoners in het verweer. "We willen de straat behouden zoals ze is."

Dat schrijft de krant La Capitale dinsdag.

In 2006 verzetten enkele bewoners van de Emile Maxlaan zich al eens met succes tegen plannen van de gemeente om straatlampen op de gevels te plaatsen. Destijds ging het de Schaarbekenaar vooral om het behoud van de Japanse kerselaar, die plaats moest ruimen voor de gevelverlichting.

Dertien jaar later kregen de mensen van de Emile Maxlaan opnieuw een bericht van Sibelga in de brievenbus. "We dachten dat de strijd gestreden was, maar nu begint het allemaal opnieuw. Die lampen doen onze mooie straat en gevels teniet. Ze zijn onesthetisch", klaagt Brigitte Vandenbroucke van het wijkcomité. Anderen vrezen dan weer dat er licht binnenvalt in hun woning.

Maar de gemeente wil niet van wijken weten. Op 20 augustus hakte het college de knoop definitief door. "Sinds enkele jaren voeren we ons lichtplan uit. De bewoners zijn niet tevreden over de lampen, maar ze zijn conform de wetgeving. Het is moeilijk om iedereen tevreden te stellen als je de publieke ruimte verandert", zegt schepen Vincent Vanhalewyn (Ecolo).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?