Bomen aan Academiënpaleis mogen niet gekapt worden

© vzw Kunstwijk
| Uitzicht vanaf de Montoyerstraat op het Academiënpaleis.

De vzw Kunstwijk wil vier bomen kappen aan het Academiënpaleis om de voorgevel meer zichtbaarheid te geven. Daarover vond gisteren een overlegcommissie plaats. Die geeft een negatief advies.

Kunstwijk wil een deel van de openbare ruimte rond het Academiënpaleis herinrichten. De wijkvereniging wil onder meer vier bomen kappen aan de kant van de Kleine Ring. "Wij denken dat de hoofdingang de ingang aan de Kleine Ring is. We willen de gevel van de Academiënpaleis zichtbaar maken vanaf de Montoyerstraat", verklaarde Michel Van Roye van Kunstwijk nog.

Dat de wijkverenigingen vier gezonde platanen wil kappen om het zicht op het Academiënpaleis te verbeteren, stuit op protest van buurtbewoners. Acht mensen dienden een bezwaarschrift in. Woensdag vond hier een overlegcommissie over plaats.

Die geeft een negatief advies. "De bomen mogen niet gekapt worden", bevestigt de woordvoerder van Ans Persoons (Change.brussels), schepen van Stedenbouw in de Stad Brussel. De overlegcommissie haalt onder meer aan dat vzw Kunstwijk geen onderzoek heeft gedaan naar de waarde van de bomen en de mogelijke negatieve impact door de bomenkap.

'Onze bomen'

"Men heeft naar de burger geluisterd", reageert buurtbewoonster Henriette van Eijl tevreden. Zij heeft kritiek op de vereniging die de plannen voor de herinrichting heeft ingediend. "Ik woon al twaalf jaar in die buurt en had nog nooit van Kunstwijk gehoord. Die vereniging vertegenwoordigt een kleine groep, maar geeft wel een invulling aan onze publieke ruimte. Het gaat over onze straten en bomen."

"Bovendien diende Kunstwijk een eentalig dossier in, waardoor heel het proces in het Frans verliep", gaat van Eijl verder. "Gedurende de hoorzitting heeft de schepen, mevrouw Persoons, als tolk opgetreden. Dat vind ik hartstikke sympathiek."

Kunstwijk kan haar plannen voor de herinrichting wel aanpassen en opnieuw indienen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?