Schaarbeekse Haard renoveert jaarlijks 250 sociale woningen

© An Missotten
| De situatie in de sociale woningen in de Schaarbeekse Fernand Séverinstraat begin 2018.

De Schaarbeekse Haard heeft de ambitie om op vijf jaar tijd meer dan de helft van zijn sociale woningen te renoveren. Tot en met 2024 moeten jaarlijkse 250 tot 300 appartementen of woningen onder handen genomen worden.

Dat blijkt uit de voorstelling van het jaarraport 2018 voor de Schaarbeekse gemeenteraad. Daarover bericht de krant La Capitale donderdag.

De Schaarbeekse Haard beheert 2.533 sociale woningen, die niet allemaal in even goede staat zijn. Begin 2017 zette een dodelijke brand in de Fernand Séverinstraat dat nog eens pijnlijk in de verf. Daarom werden grote investeringen in het huisbestand aangekondigd. Tot en met 2024 ambieert de Schaarbeekse huisvestingsmaatschappij jaarlijks 250 tot 300 van zijn woningen te renoveren. Dit jaar zit de huisvestingsmaatschappij aan 253 renovaties. Zestien werven zouden nog opgestart moeten worden, maar daar is nog geen budget voor gevonden.

Elektriciteitswerken en dakrenovaties

In 2018 werd in totaal 14,7 miljoen euro uitgetrokken, zo blijkt nog uit het jaarverslag. Aandacht wordt vooral besteed aan de veiligheid van de woningen. Zo dient 1,2 miljoen euro om de elektriciteitsinstallatie in zes blokken conform te maken, 1 miljoen euro wordt gereserveerd om de brandgangen van 15 woningen in orde te zetten en nog eens 2,4 miljoen euro gaat naar elektriciteitswerken voor net geen 400 appartementen of gemeenschappelijke ruimten.

Daarnaast bedong de Schaarbeekse Haard zo'n 4 miljoen euro onder de vorm van een langetermijnlening voor de renovatie van 32 daken. In het vierjarenplan 2018-2021 van de Brusselse gewestelijke huisvestingsmaatschappij wordt tot slot 675.000 euro uitgetrokken om de brandveiligheid van de Schaarbeekse sociale woningen 'Evenepoel' aan te pakken. Het geld dient voor stabiliteitswerken en om de toegang voor brandweerlui te verbeteren, maar ook om branddeuren en signalisatie te plaatsen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?