Servische toeriste met baby opgesloten in 127bis: had te weinig geld bij

Een Servische toeriste die met haar negen maanden oude baby vorige week naar Brussel was afgereisd, mocht ons land niet binnen omdat ze te weinig geld bij had. Ze werd een dag ondergebracht in het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel, en moest daarna nog vier dagen wachten vooraleer ze met haar baby naar huis terug mocht.

Dat schrijft Apache en bevestigt Geert De Vulder, woordvoerder van de Dienst Vreemdelingenzaken, aan persagentschap Belga. Volgens De Vulder is hier een standaardprocedure gevolgd. De Servische en Montenegrijnse media berichtten vorige week al over het nieuws.

45 euro per dag

Vooral de werkwijze van de Belgische diensten wordt op de korrel genomen in Servië en Montenegro. De vrouw was op 16 september vanuit Podgorica naar Zaventem gevlogen, voor een vijftiendaags bezoek aan haar broer, die in Nederland woont.

Bij de grenscontrole bleek echter dat de vrouw niet beantwoordde aan een van de binnenkomstvoorwaarden, namelijk voldoende geld op zak hebben. De wet bepaalt dat dat 45 euro per dag is voor wie bij vrienden of familie verblijft.

20 euro per dag

De vrouw had 300 euro bij, of 20 euro per dag voor haarzelf en haar baby. Apache wijst erop dat het gemiddeld maandloon in Servië 400 à 450 euro bedraagt. "Wij hebben alleen maar de wet gevolgd," zegt De Vulder. "Mevrouw had haar reis maar beter moeten voorbereiden."

Om die reden werd beslist de vrouw over te brengen naar het gesloten centrum 127bis. De dag erop werd ze overgebracht naar een open faciliteit, waar haar broer opnieuw op bezoek kon komen.

Crimineel

Uiteindelijk konden zij en haar baby pas donderdag 20 september terugvliegen naar Montenegro. Op die terugvlucht moest de vrouw haar paspoort afgeven en werd ze begeleid door politieagenten.

Haar echtgenoot stelt dat zijn vrouw als een crimineel behandeld werd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?