© Photonews | Slachtoffers van homofobe agressie vinden nog lang niet altijd de weg naar de politie.

Slachtoffers homofobie vinden de weg nauwelijks naar meldpunt

JP
© BRUZZ
24/08/2019

Het Rainbow House ontving dit jaar een tiental klachten van homofoob geweld. De politie Brussel Hoofdstad Elsene kreeg drie meldingen via een speciaal daartoe opgericht platform. Naar schatting zijn er in werkelijkheid nog veel meer homofobe incidenten. “Het wantrouwen naar de politie bestaat nog altijd, wij proberen de kloof te verkleinen.”

Een vrouw werpt afgelopen dinsdag in de late namiddag homofobe beledigingen naar gasten op het terras van een van de gaybars aan de Kolenmarkt. De situatie dreigt te ontsporen, dus de uitbater van één van de cafés, Frédérick da Soghe, besluit de politieagenten in het hoofdcommissariaat van de politiezone in te schakelen, zo'n vijftig meter verder.

De twee agenten zouden hebben geweigerd in actie te komen, en adviseerden in plaats daarvan om telefonisch contact op te nemen met de politie. De uitbater hekelt op Facebook de ‘laksheid’ van de politie. Het zou volgens hem niet de eerste keer zijn dat de politie werkeloos toekijkt. Dat schrijft De Morgen. Woordvoerder-commissaris Olivier Slosse laat weten dat de politie op dit moment een intern onderzoek uitvoert naar het incident.

Het is niet het enige homofobe incident in Brussel. In 2018 ontving de zone Brussel Hoofdstad Elsene zes gevallen van discriminatie op basis van seksuele oriëntatie, in 2019 tot nu toe één. Dat aantal ligt in werkelijkheid wellicht hoger.

Stijging de laatste jaren

Volgens Rachael Moore, de coördinator van het Rainbow House, de Brusselse koepel voor holebi- en transverenigingen, stijgt het aantal homofobe incidenten de laatste jaren. Ze stipt een aantal doelgroepen aan: "Lesbiennes en transpersonen, mensen van kleur of mensen met een handicap lopen een groot gevaar om zo’n incident mee te maken."

Er bestaat echter weinig bereidheid om aangifte te doen. "Mensen zijn vaker geneigd om via sociale media een melding te maken," zegt Moore. "Het wantrouwen tegenover de politie bestaat nog altijd, wij proberen de kloof te verkleinen."

Dark number

Sinds april kunnen slachtoffers daarom anoniem melding doen bij het Rainbow House. "Er zijn in Brussel zeker incidenten die niet aan de oppervlakte komen. Unia en de Stad Brussel spreken van een dark number", zegt Moore. "Dat cijfer willen wij blootleggen."

Een echt succes is dat voorlopig niet. Sinds april kwamen er een tiental meldingen binnen. Moore: "Ik ben blij dat er al een tiental mensen zijn geweest, maar het moet nog bekender worden." Mensen die zich melden bij het platform, worden door het Rainbow House naar de politie of het gelijkekansencentrum Unia begeleid.

Ook de politie heeft een meldpunt voor homofobe agressie. Tot nu toe vonden drie mensen de weg daarnaartoe. Ook dat platform moet nog meer bekendheid krijgen, zegt Slosse. Daarom lanceert de politie in het najaar een filmpje om te onderstrepen dat het belangrijk is om aangifte te doen. "Zonder klacht geen onderzoek," motiveert Olivier Slosse. "We kunnen in sommige gevallen videobeelden bekijken om de dader te vinden. Bovendien krijgen we zo inzicht in een fenomeen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, politie, homofobie, discriminatie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni