De Brusselse brandweer

| Brusselse brandweer

Smet wil nultolerantie voor discriminatie bij brandweer

© Belga
15/06/2021

Binnen enkele dagen wil staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels) een nieuw diversiteitsplan met aandacht voor de aanwerving, het personeelsbeleid en de interne communicatie implementeren bij de Brusselse brandweer. Op korte termijn moet er een klimaat van nultolerantie voor discriminatie heersen binnen het korps.

Behalve een plan op korte termijn, wil de staatssecretaris op de langere termijn ook werken aan de diversiteit bij de brandweer, onder meer door te onderzoeken hoe op een intelligente manier meer vrouwen en Brusselaars van vreemde afkomst kunnen aangeworven worden.

Institutioneel probleem

Dat stelde Smet, bevoegd voor de de Brusselse Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp, in een reactie op de audit over discriminatie binnen het brandweerkorps. Die audit wordt in de commissie Binnenlandse Zaken van het Brussels Parlement besproken.

Uit de audit van Moore, die in mei werd voorgesteld, bleek dat er binnen het brandweerkorps sprake is van seksistische en racistische discdriminatie. "Iedereen die niet 'man' of 'blank' is, krijgt te maken met verwijten, beledigingen, misplaatste opmerkingen: homo, vrouw, zwart, Arabisch", luidde het recent in een synthese van getuigenissen bij de DBDHM door Unia.

Pascal Smet, die de audit had besteld na herhaalde meldingen van racistische en seksistische feiten bij de Brusselse brandweer, maakte dinsdag duidelijk dat hij de problemen wil aanpakken. Hij stelde dat er een institutioneel probleem is binnen de DBDMH. "Maar niet alle brandweerlui zijn racistisch of seksistisch". In de loop der jaren is er een organisatiecultuur ontstaan, waardoor racistische en seksistische opmerkingen getolereerd worden.

Werk aan de winkel

Er is volgens Smet werk aan de winkel in de aanpassing van processen en procedures om dat te verhelpen. Daarom is het nodig zich te concentreren op een cultuurshift op het vlak van de organisatie. De Brusselse brandweer moet geleidelijk omgevormd worden tot een moderne en flexibele openbare dienst waarin diversiteit en inclusie centraal staan door de aanpassing van de interne processen en procedures.

Het gaat om een werk van lange adem, dat gestart is bij de voorstelling van de audit, stelde Pascal Smet. Hij wees er ook op dat er al zaken gebeurd zijn; de oprichting van een begeleidingscommissie, de aanpassing van de infrastructuur aan de aanwezigheid van vrouwen in het korps (toiletten, rustruimten, douches), inclusief taalgebruik en de optimalisering van de disciplinaire procedures.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni