De borden die in de perimeter worden geplaatst.

Stad Brussel verlengt alcoholverbod in stadscentrum

© Belga
04/10/2022

Het alcoholverbod dat in de stad Brussel geldt in en rond de straten van de voetgangerszone wordt met een jaar verlengd. Die beslissing werd maandagavond genomen op de gemeenteraad. De perimeter van de verbodszone blijft hetzelfde.

Het alcoholverbod, dat 24 op 24 uur geldt, werd voor het eerst ingesteld in februari 2020 om overlast tegen te gaan en de veiligheid te bevorderen.

Perimeter

In oktober 2021 werd het verbod verlengd met een jaar en werd de perimeter uitgebreid. Die omvat nu de volledige voetgangerszone in Brussel, de zones binnen de vijfhoek tussen en rond de metrostations Rogier, IJzer en Sint-Katelijne en ook nog de volledige Dansaertstraat, de Nieuwe Graanmarkt en haar basketbalveldje en een deel van de Papenvest.

Sinds het begin van het alcoholverbod werden in totaal 2.160 'alchoholfeiten' beboet. Dat gebeurde vooral in het eerste anderhalf jaar, want tussen oktober 2021 en september 2022 werden er nog slechts 267 feiten vastgesteld.

'Nog steeds probleem'

Burgemeester Close geeft aan dat het probleem van het overmatig alcoholgebruik nog steeds aanwezig is, maar dat het zich niet verplaatst.

"Het is momenteel niet nodig om de perimeter te herzien", zegt de burgemeester. Het doelpubliek blijft hetzelfde, vaak gaat het om dak- en thuislozen die dronken zijn, al dan niet in combinatie met druggebruik.

De verlenging van het alcoholverbod roept wel enkele vragen op bij de oppositie. Zo willen Les Engagés en N-VA een doorgedreven analyse van het effect van het alcoholverbod, terwijl MR de opvolging van het probleem te laks vindt en hekelt dat er nog nieuwe nachtwinkels bijkomen in de zone.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni