Stad Brussel wil alcoholverbod in centrum met een jaar verlengen

Een bord dat het vorige alcoholverbod aangeeft. Het huidige alcoholverbod, dat wellicht verlengd wordt, geldt 24 uur op 24.

Het college van de Stad Brussel wil het het alcoholverbod dat vandaag al in een groot deel van het centrum geldt verlengen tot oktober 2023. Als het voorstel wordt goedgekeurd, verandert er zo goed als niets tegenover de huidige situatie.

In de Stad Brussel is er al sinds begin 2020 een alcoholverbod. Dat was oorspronkelijk alleen van kracht in de voetgangerszone, na veel klachten van bewoners en handelaars over overlast. Die overlast verplaatste zich, waarna burgemeester Phillippe Close (PS) minder dan een jaar later de perimeter van het alcoholverbod uitbreidde naar de straten rond de Vis- en Varkensmarkt. Een jaar geleden werd het alcoholverbod opnieuw uitgebreid en werden onder meer de Nieuwe Graanmarkt en de Dansaertstraat toegevoegd aan de verbodszone.

Een jaar later wil de meerderheid in de Stad Brussel het alcoholverbod verlengen met een jaar. Dat blijkt uit de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad op 3 oktober. De gemeenteraad zal het voorstel dan wel nog moeten goedkeuren. Als dat gebeurt, zal een groot deel van het hypercentrum van Brussel nog een jaar lang alcoholvrij moeten zijn.

Wel op de Oude, maar niet op Nieuwe Graanmarkt

Tegenover het huidige alcoholverbod zou er met de verlenging weinig veranderen. De consumptie van alcohol in de openbare ruimte wordt 24 uur op 24 verboden. Wie betrapt wordt, riskeert een boete van maximaal 350 euro. Wel wordt de perimeter kleiner: in de Dansaertstraat zou het verbod slechts gelden van de Ortsstraat tot de Oude Graanmarkt. De Nieuwe Graanmarkt valt dus buiten de verbodszone.

Volgens de Stad Brussel heeft het alcoholverbod een positieve impact gehad op de openbare orde in het centrum. “Er is een aanzienlijke daling geweest van de hoeveelheid afval dat op de grond werd aangetroffen en de Dienst Openbare Rust ontving minder klachten,” klinkt het in het ontwerp-besluit. Als dat besluit wordt goedgekeurd geldt het nieuwe alcoholverbod nog tot en met 5 oktober 2023.

cartenl_0.png
© Stad Brussel
| De zone waar het alcoholverbod tot oktober 2023 zou gelden.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?