Naleving lockdownmaatregelen om het coronavirus in te dijken: verscherpte politiecontroles door politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene

Stakingsaanzegging federale politie tijdelijk opgeschort

© Belga
04/04/2020

De stakingsaanzegging bij de federale politie is opgeschort tot dinsdag. Dat melden de vakbonden na afloop van het sociaal overleg. VSOA, NSPA en ACV hadden een aanzegging ingediend omdat de agenten vinden dat ze onvoldoende materiaal krijgen om zich te beschermen tegen het coronavirus. De agenten krijgen wel de gevraagde erkenning als prioritaire groep, maar de bonden gaan niet akkoord met de risico-analyse.

De bonden willen met de aanzegging een stok achter de deur houden voor het overleg met de overheid, zo raakte woensdag bekend. Dat overleg heeft vrijdagnamiddag plaatsgevonden binnen het zogenaamde Hoog Overlegcomité.

De vergadering liep zonder resultaat af, laat secretaris van de christelijke vakbond ACV Joery Dehaes weten. De vakbonden zijn maar deels akkoord met de voorstellen. Zo vroegen de bonden erkenning als prioritaire groep om meer beschermingsmateriaal zoals mondmaskers ter beschikking te krijgen. Die eis werd ingewilligd.

"Ik ben zeer bezorgd over het welzijn en de gezondheid van de politiemensen."

Pieter De Crem (CD&V)

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) kondigde aan dat hij van het kernkabinet de toestemming heeft gekregen om mondmaskers aan te kopen. De Crem dankt de vakbonden dat ze hun acties zullen stopzetten.

"Ik ben zeer bezorgd over het welzijn en de gezondheid van de politiemensen. Ik heb vanmorgen op het kernkabinet de toestemming gekregen om mondmaskers aan te kopen. Maandag of dinsdag zullen er tienduizenden maskers beschikbaar zijn voor de controles door politiemensen", verduidelijkte hij.

“De vakbonden hebben de aanzegging nu opgeschort tot dinsdag, wanneer de levering zou moeten arriveren. De politietop kan tot dan de risicoanalyse herbekijken, zodat meer agenten recht hebben op bescherming,” klinkt het bij Dehaes.

De bonden hadden een stakingsaanzegging ingediend voor de periode 12-19 april.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , pieter de crem , mondmaskers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni