Steeds meer problemen met loslopende honden in Zoniënwoud

© PhotoNews

Wandelaars in het Zoniënwoud klagen steeds meer over loslopende honden in het Zoniënwoud. Daarbij worden de professionele hondenwandelaars toenemend met de vinger gewezen. “Ze komen hier soms met tien of vijftien honden toe, en vaak zonder leiband.”

“Ik ben ooit eens gevallen door die loslopende honden toen één ervan op mijn rug sprong zonder dat ik het verwachtte,” vertelt wandelaarster Florence aan de RTBF. “Ik lag meteen op de grond.”

Florence is niet de enige die steeds meer last ondervindt van de honden die los door het Zoniënwoud lopen. Steeds meer wandelaars doen hun beklag.

Bovendien zijn het volgens boswachter Willy Van de Velde van Brussel Leefmilieu niet enkel mensen die last ondervinden van de honden. “Ook eenden, watervogels of eekhoorns worden al eens aangevallen door honden,” zegt hij.

Beste vriend

Dus worden de professionele hondenwandelaars steeds meer met de vinger gewezen. “Ze komen hier soms met tien of vijftien honden toe, waarvan een deel vaak zonder leiband rondloopt,” klinkt het.

Volgens professionele hondenwandelaar Sébastien zijn respect en controle echter de basis voor alles. “Je moet de regels kennen en respecteren,” zegt hij aan de RTBF. Al is dat in het Zoniënwoud – dat zich op drie verschillende gewesten bevindt, en waar dus gehoorzaamd moet worden aan drie verschillende reglementen – niet altijd even eenvoudig.

“In Wallonië moet een hond altijd aan de leiband. In Vlaanderen geldt hetzelfde uitgezonderd in een aantal kleinere zones. In Brussel is de leiband enkel verplicht in beschermde zones. Controle hebben is dus de belangrijkste voorwaarde om je hond los te kunnen laten in het Zoniënwoud,” klinkt het. “Zo blijft de hond de beste vriend van de mens.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?