| De naam “Boom” is een hommage aan één van de weinige bomen in centrum Brussel, die zich recht tegenover het café bevindt.

Steuncampagne om sluiting café Boom af te wenden

JDK
© BRUZZ
14/12/2022

Met de slogan "0% winst, 100% solidariteit" lanceert ‘Boom-café’ een campagne om het laatste associatief café in hartje Brussel te behouden. Het café in zelfbeheer, vlak bij de Sint-Gorikshallen, draait volledig op het engagement van vrijwilligers, maar door de stijgende kosten is het voortbestaan onzeker.

‘BOOM-café’ opende de deuren in 2015 met als doel een warme plek te creëren waar het aanbieden van betaalbare producten (biologisch, fair trade en lokaal) wordt gecombineerd met sociale, culturele en ecologische betrokkenheid. De vzw stelt haar lokalen gratis ter beschikking voor talrijke activiteiten en bijeenkomsten van verenigingen en collectieven, die onder andere werken rond thema’s als duurzaam voedsel, sociale economie, het milieu en gendergelijkheid. Ook opkomende artiesten kunnen er gratis optreden.

Grondregie Stad Brussel

Vandaag heeft het project evenwel te maken met een huisbaas die de huur zo goed als wil verdubbelen. Bénédicte Martin, een actieve vrijwilliger: “Onze huisbaas is geen particulier, maar een gemeentelijke overheidsinstantie, de Grondregie van de Stad Brussel. We vinden het bedroevend dat dergelijke commerciële logica doordringt bij een overheidsinstantie."

Bij ‘Boom’ begrijpen ze niet dat Stad Brussel het project beschouwt als het zoveelste bedrijf in zijn vastgoedportefeuille. “Ze vergeten dat het geen café is zoals alle andere, maar een plek van verbinding”, vult An Maeyens, ook vrijwilliger, aan. “We weigeren te buigen voor een commerciële logica.”

#SaveBoomCafe

De Grondregie stelt de vzw een ultimatum: als die de nieuwe huurprijs niet accepteert, moeten ze op 15 december uit het pand. Daarom komt het café nu met steuncampagne. #SaveBoomCafe roept onder andere op een mail te sturen naar de Grondregie met de burgemeester en schepen in kopie, of een petitie te ondertekenen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Cultuurnieuws , Boom-café , Grondregie , #SaveBoomCafe , steuncampagne

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni