Straks kuier je aan Kanal op autovrije Akenkaai

© Photo News
| De Akenkaai diende de voorbije jaren steevast als locatie voor Brussel Bad.

Een wandel- en fietsweg langs het kanaal waar de zwakke weggebruiker baas is. Dat zijn de plannen van de Haven van Brussel en kunstencentrum Kanal voor de Akenkaai, bekend als locatie van Brussel Bad. Vanaf 15 juni mogen autobestuurders er niet langer parkeren, op langere termijn zijn wagens niet meer welkom.

Dat schrijft de krant La Capitale zaterdag en wordt door havenwoordvoerder Sylvain Godfroid bevestigd aan onze redactie.

Een zone voor rust, spelende kinderen en wandelende Brusselaars. Dat is de toekomst die de Haven van Brussel voor de Akenkaai voorziet. Ook cultuurcentrum Kanal, dat vanaf komende zomer een grondige facelift ondergaat, is vragende partij.

Parkeerplek weg

De omvorming van de 750 meter lange Akenkaai tot een echte voetgangerszone wordt zomer al ingezet. In eerste instantie gaan de parkeerplaatsen op de schop. Die waren eigenlijk nooit echt toegestaan, maar de wetgeving was flou en dus eigenden omwonenden zich de openbare ruimte toe.

Maar vanaf 15 juni zal dat niet meer mogelijk zijn. Sinds deze week wijst een verkeersbord erop dat parkeren over de hele lengte van de Akenkaai, van Sainctelette tot het Vergotedok, verboden is. Vooral aan woontoren Up'Site, waar heel wat nieuwe chique woonblokken uit de grond zijn en worden gestampt, zal dat een aanpassing vergen.

Kanaal Algemeen beeld BRUZZ ACTUA 1620
© Saskia Vanderstichele
| De kanaaloever vervormt tot een woon- en recreatiezone.

Op dit moment is eenrichtingsverkeer in de Akenkaai nog toegestaan, maar het uiteindelijke doel is om er een autovrije voetgangerszone van te maken. Al moet nog wel grondig onderzocht worden op welke manier dat zal gebeuren, stelt Godfroid.

Recreatie- en woonzone

De Haven van Brussel en het Gewest proberen de kanaaloevers aan de Havenlaan en de Akenkaai al een tijdje om te vormen van industriële naar recreatie- en woonzone. Die ideologie raakt met de komst van de nieuwe appartementen en zeker ook Kanal in een stroomversnelling. De hele maritiemwijk zal overigens een ander gelaat krijgen.

Zo wordt Kanal gerenoveerd en zullen het Sainctelette- en IJzerplein ook aangepakt worden. Aan de andere kant is Thurn & Taxis in volle ontwikkeling, en komt er een park op de kanaaloever van de Havenlaan. Die zal in verbinding staan met de Akenkaai via een nieuwe voetgangers- en fietsbrug.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?