Een echt plein voor cultuurtempel Kanal. Minder plaats voor auto’s en pleintjes aan alle zijden van Sainctelette. Het winnende ontwerp voor het Saincteletteplein en omgeving maakt van het knooppunt aan het kanaal in de eerste plaats een stedelijke ruimte waar het goed toeven is. De Brusselse regering trekt er 10 miljoen voor uit.
Dit wordt het nieuwe Sainctelette
De Brusselse regering schreef twee jaar geleden een wedstrijd uit voor een nieuw Saincteletteplein en omgeving. De ontwerpers mochten een uitgestrekt gebied hertekenen, dat reikt van Sainctelette tot aan het IJzerplein ter hoogte van de kinderboerderij aan het Maximiliaanpark.
Het winnende ontwerp is nu bekend. Het is van de hand van de Franse landschapsarchitecten van Agence Ter, die samenwerkten met het Brusselse bureau Karbon en studiebureau Arcadis.
De rode lijn door het plan is vooral de aandacht voor leef- en ontmoetingsruimtes in de hele zone. Die keuze is misschien nog het meest zichtbaar ter hoogte van de nieuwe cultuurtempel Kanal. De brede en ongebruikte groene middenberm verdwijnt er. Op die manier ontstaat een uitgestrekt plein voor de voormalige Citroëngarage en het Kaaitheater. Het autoverkeer wordt geconcentreerd in het midden van de as, waar het op twee rijstroken in elke richting blijft en minder ruimte in beslag neemt.
"Kanal krijgt een voorplein dat in verhouding staat tot zijn ambities"
De ingreep zorgt ervoor dat de beide zijden van de Kleine Ring er naar elkaar toegroeien. Voetgangers die er oversteken zullen alvast een veel kleinere afstand moeten overbruggen. "Het project geeft Kanal een voorplein dat in verhouding staat tot zijn ambities," zegt minister-president Rudi Vervoort daarover.
De dubbele brug over het kanaal wordt aan weerszijden breder, waardoor een esplanade voor voetgangers ontstaat. “Brussel-Stad en Molenbeek zullen zo naar elkaar toegroeien,” maakt bevoegd minister Pascal Smet (SP.A) zich sterk. Onder de brug komt ook een doorsteek voor fietsers die het kanaalfietspad volgen. Ze zullen zo niet meer over de Kleine Ring moeten rijden.
Aan de zijde van het IJzerplein verdwijnt een deel van de kinderboerderij om plaats te maken voor een groen plein met waterverstuivers. Op de beelden is ook te zien hoe dat plein overloopt in een vernieuwd Maximiliaanpark met een opengelegde Zenne en zonder kinderboerderij. Dat deel maakte geen deel uit van de wedstrijd, maar de Stad Brussel wil wel in die richting evolueren.
"Via de nieuwe bruggen voor voetgangers en fietsers kunnen Molenbeek en Brussel naar elkaar toegroeien"
De doorgang van de Diksmuidelaan naar het IJzerplein wordt onmogelijk. Die ingreep zorgt ervoor dat de Diksmuidelaan niet meer de functie van Kleine Ring zal hebben die hij vandaag de facto vervult.
Ook de Handelskaai zoekt overigens toenadering tot de overzijde van de Kleine Ring. De bomenrij van de kaai krijgt een verlengstuk tot aan het IJzerplein. Het tramstation dat zich op die plek bevindt wordt verschoven naar de plek waar de Diksmuidelaan vroeger op dat IJzerplein aansloot.
Kompas
Brussels bouwmeester Kristiaan Borret noemt het winnende ontwerp een “kompas dat in alle richtingen verbindingen aanreikt. Kanal krijgt zijn voorplein maar er is ook aandacht voor een betere band tussen de ‘rambla’ van de Handelskaai en het nieuwe Maximiliaanpark. De verbreding van de bruggen betrekt de wijken aan de andere kant van het kanaal in de monumentale wigvormige figuur van Sainctelette. Grootstedelijke allure, van vroeger en van vandaag."
De laureaten zullen hun ontwerp nu verder uitwerken. De bouwvergunning moet eind dit jaar ingediend zijn, terwijl de werken in 2020 moeten beginnen. Dat is niets te vroeg, want de BRUZZ-lezers verkozen Sainctelette onlangs nog tot het gevaarlijkste kruispunt van Brussel.
Lees meer over: Brussel-Stad , Sint-Jans-Molenbeek , Stedenbouw , Kanal , Saincteletteplein , Pascal Smet , Kristiaan Borret , Rudi Vervoort
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.