Drie gevaarlijkste Brusselse kruispunten in beeld: 'Is dit eigenlijk een rondpunt?'

© BRUZZ
02/04/2019
Ook in:
en nl

Op basis van een online poll zocht BRUZZ uit wat volgens jullie de gevaarlijkste kruispunten zijn. De beelden die we er vervolgens maakten, spreken boekdelen. "Hier is gekozen voor doorstroming, niet voor veiligheid", zegt mobiliteitsexpert Kris Peeters. "We moeten van 0 herbeginnen en duidelijke keuzes maken wie we hier nog willen, en wie niet."

Wij trokken naar het Sainctelettesquare, het Jules De Troozsquare en het Meiserplein. Drie pleinen die berucht zijn in Brussel, drie kruispunten die in de top drie van gevaarlijkste Brusselse kruispunten gestemd werden door de BRUZZ-gebruiker. Aan elk plein spraken we zowel met fietsers, voetgangers als automobilisten. Een vaak te horen reactie is: "Complete chaos."

Mobiliteitsexpert Kris Peeters nam alle kruispunten ook onder de loep. Hij legt per zwart verkeerspunt de talrijke gevaren voor de zachte weggebruiker bloot, en pleit voor een radicale ommezwaai. "We moeten van nul beginnen en de pleinen herinrichten."

Kleine aanpassingen doen, zoals nu gebeurt na een dodelijk ongeval in Koekelberg, maken volgens Peeters nog weinig verschil. "We moeten nu serieus nadenken over een zo veilig mogelijke omgeving voor voetgangers en fietsers."

Een uitgeschreven versie van de analyse van Kris Peeters leest u in 'Dit is zwemmen tussen de haaien.'

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Mobiliteit, zwarte kruispunten, Sainctelette, Jules de Trooz, Meiser, Kris Peeters, XL

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni