Struik voor de deur? GAS-boete van 250 euro

© brusselnieuws.be
26/08/2013
Tien jaar geleden plantte Marie-Françoise een decoratieve struik voor haar huis, kwestie van haar Azalealaan wat op te fleuren. Deze week viel plots een brief van de gemeente in de bus. De dame riskeert een GAS-boete van 250 euro.

Marie-Françoise kan er niet mee lachen. "Présence d'herbes sauvages sur le trottoir", zo luidt de aanklacht in het aangetekend schrijven van de gemeente. Even verderop is er zelfs sprake van "mauvaises herbes", onkruid dus. "Dat ze me vragen om een struik te snoeien, daar kan ik nog inkomen, maar mijn Pyracantha als verwilderde plant of onkruid bestempelen, dat gaat te ver."

Advocaat
De plant in kwestie blijkt een bescheiden struikje. Niets spectaculairs en al helemaal niet hinderlijk op de erg brede trottoirs van de Azalealaan, betoogt Marie-Françoise, die haar verhaal maandag in La Dernière Heure deed. Toch riskeert de freelancejournaliste en bezielster van het wijkcomité een GAS-boete van maximaal 250 euro. "Ik mag nu nog reageren, eventueel via een advocaat", vertelt ze aan brusselnieuws.be. "Maar dit varkentje wil ik zelf wassen."

Marie-Françoise vraagt zich af of de Schaarbeekse ambtenaren dan echt niets beters te doen hebben. "Hier vlakbij zijn echt erg overwoekerde trottoirs, maar daar zie ik niet meteen actie van de gemeente."

Een buur van de dame, die tuiniercursussen aanbiedt, bood ondertussen al zijn diensten aan. "Hij wil een gratis cursus 'Planten herkennen' aanbieden voor het gemeentepersoneel."

Overijverig
De bevoegde schepen Vincent Vanhalewyn (Ecolo) laat ondertussen weten dat niet de plant maar gras in de voegen van de kasseistenen geviseerd werd. Het schepencollege is van plan om zijn ambtenaren beter te briefen. Marie-Françoise Dispa werd volgens hem immers slachtoffer van een overijverige ambtenaar. Zie ook dit artikel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni