Studenten hebben begrip voor beslissing van Overlegcomité, maar zijn ook teleurgesteld

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| 22 september 2020: studenten op de VUB bij het begin van het nieuwe academiejaar, met mondmasker.

De Vlaamse Vereniging van Studenten heeft er begrip voor dat er gezien de huidige epidemiologische situatie geen grote versoepelingen komen, maar is teleurgesteld dat er nog steeds geen signaal is voor de jeugd. Dat zegt ze in een reactie na het Overlegcomité.

In de aanloop naar het Overlegcomité vrijdag circuleerde in de media opnieuw dat er een kotbubbel zou komen en dat studenten weer één dag per week fysiek les zouden kunnen volgen. Premier Alexander De Croo kondigde vrijdag echter aan dat er in de huidige epidemiologische situatie onmogelijk versoepelingen kunnen worden doorgevoerd.

"De versoepelingen in het hoger onderwijs gaan in principe in op 15 maart. Ik ga ervan uit dat dat doorgaat. Maar moesten de cijfers dramatisch verslechteren, dan moeten we alles weer herbekijken." Dat zei Vlaams minister-president Jan Jambon vrijdag na afloop van het Overlegcomité.

'Jongeren vooraan bij versoepelingen'

"We begrijpen de cijfers, maar dat bijvoorbeeld een kotbubbel er niet kwam na een akkoord onder instellingen, studenten, politiek en experten is moeilijk", zegt de VVS op Twitter. Dat er geen versoepelingen komen is jammer, "maar de veiligheid van eenieder blijft ontzettend belangrijk", zegt ook ondervoorzitter Dylan Couck. "We hopen wel dat de vele ministers die gesteld hebben eerst te kijken naar versoepelingen voor jongeren van zodra mogelijk is, dat engagement niet vergeten."

Ook de Vlaamse Jeugdraad heeft begrip voor de beslissing van het Overlegcomité, maar blijft "diep ontgoocheld" achter. "We trokken massaal aan de alarmbel. Kinderen en jongeren moeten vooraan staan bij mogelijke versoepelingen", klinkt het op Twitter. "Net zoals deze week, staan we ook volgende week klaar om een oplossing te vinden voor deze schrijnende situatie waar kinderen en jongeren nu al veel te lang in leven."

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?