Terrasse O2 feest verder ondanks schorsing vergunning

© Stop.brussels via Facebook
| Buurtbewoners klagen over foutgeparkeerde auto's tijdens evenementen van La Terrasse O2.

Donderdag heeft de Raad van State de vergunning voor de organisatie van La Terrasse O2 geschorst. Toch gaan de feestjes van de pop-upbar gewoon door, ook afgelopen vrijdagavond. "Dat is nochtans een misdrijf", stelt een buurtbewoner. Minister-president Rudi Vervoort (PS) noch burgemeester Boris Dillies (MR) zijn bereikbaar voor commentaar.

In een arrest van donderdag 16 mei schorst de Raad van State (RvS) in kortgeding de stedenbouwkundige vergunning "voor de organisatie van La Terrasse de l'Hippodrome", beter bekend als La Terrasse O2. Dat is een pop-upbar met een reeks evenementen tijdens de zomer op de site van de voormalige renbaan van Bosvoorde.

"Hoewel de schorsing met zich meebrengt dat het evenement dient te worden stilgelegd is het maar zeer de vraag of de organisatoren dit vrijwillig zullen doen", reageert buurtbewoner Thomas Baudewijn.

Het antwoord is neen, want het openingsfeest van La Terrasse O2 ging afgelopen vrijdagavond gewoon door, ondanks de recente schorsing van de vergunning. Dat bevestigen de organisatoren aan BRUZZ.

'Nieuwe vergunning'

Voor de RvS is een parking die zich in bosgebied bevindt een struikelblok. "Het evenement vanavond gaat door en we respecteren daarbij het arrest van de Raad van State, want die parking zal vanavond gesloten zijn", zeiden de organisatoren gisteren aan BRUZZ. Of deze argumentatie juridisch klopt, kon niemand aan onze redactie bevestigen.

In elk geval vond de organisatie het toch nodig om intussen een nieuwe vergunning aan te vragen. "Die verwachten we begin volgende week", zeggen de organisatoren.

Vergunningscarrousel

Het is niet de eerste keer dat een vergunning voor La Terrasse O2 geschorst wordt, waarna de pop-upbar bijna onmiddellijk weer een nieuwe vergunning krijgt. Dat gebeurde vorig jaar twee keer.

Op 6 maart 2018 kreeg La Terrasse O2 een stedenbouwkundige vergunning voor haar activiteiten tijdens de vorige zomer. Die vergunning werd op 22 mei 2018 geschorst. Drie dagen later kreeg La Terrasse O2 een nieuwe vergunning toegekend.

Minder dan een week later werd ook die vergunning geschorst. Drie weken later, op 27 juni 2018, kreeg La Terrasse O2 nog maar eens een vergunning. Die werd niet geschorst - de betwiste parking werd vanaf dan niet meer gebruikt - waardoor de evenementen vorige zomer konden doorgaan. "Na elk van deze arresten werd een nieuwe vergunning op maat afgeleverd in een poging om de arresten buiten spel te zetten", zeggen buurtbewoners.

'Handhaving'

In de periodes tussen de schorsing van de vergunning en het afleveren van een nieuwe vergunning, gingen de feestjes van La Terrasse O2 telkens door. Dat zal ook nu weer het geval zijn. "Noch de handhavingsambtenaren onder de bevoegdheid van minister-president Rudi Vervoort (PS), noch de lokale politie of burgemeester van Ukkel lieten dit evenement stilleggen", stelt buurtbewoner Baudewijn. "Nochtans is het voortzetten van La Terrasse O2 zonder te beschikken over een uitvoerbare stedenbouwkundige vergunning een misdrijf."

Zowel Vervoort als burgemeester van Ukkel Boris Dilliès (MR) reageren niet op vragen van onze redactie met betrekking tot La Terrasse O2. Intussen klagen buurtbewoners over de overlast die de pop-upbar teweegbrengt, door onder meer foutgeparkeerde auto's.

awe
© KVDP/BRUZZ
| De betwiste parking

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?