Twee derde van Brusselse gezinnen ontving meer kinderbijslag

© Photonews

De ouders van ongeveer 110.000 Brusselse kinderen ontvingen maandag voor het eerst de toelage van Famiris. Het nieuwe Brusselse kinderbijslagfonds keert aan 62 procent van de gezinnen een bedrag uit dat maandelijks gemiddeld 40 euro hoger ligt.

Hoewel Famiris zijn officiële intrede in Brussel al op 1 januari 2020 deed, gebeurt de eerste betaling begin februari - op de eerste werkdag van de maand. De Brusselse gezinnen die aangesloten zijn bij Famiris zullen hun geld dan ook systematisch vroeger ontvangen dan voordien, toen er op de achtste van elke maand betaald werd.

Famiris belooft kinderbijslag uit te keren volgens het systeem dat voor hen het voordeligst is. In totaal ontvangt 62 procent van de gezinnen gemiddeld 40 euro per maand meer. Zo'n 4.000 werkende gezinnen die onder de armoedegrens zitten, hebben vanaf nu ook recht op een sociale toeslag. Dat was vroeger niet zo.

Persoonlijk contact

Via de website van Famiris kan iedereen die dat wil kraam- en/of kindergeld berekenen en aanvragen in slechts enkele klikken. Daarnaast zet Famiris ook in op een persoonlijk contact met zijn klanten. Zo is er het gratis telefoonnummer en ook het loket werd in 2019 helemaal vernieuwd om tot 10.000 bezoekers per maand te kunnen ontvangen. Elk gezin krijgt een persoonlijke dossierbeheerder.

Als gevolg van de zesde staatshervorming werd het federale kinderbijslagfonds Famifed gesplitst in regionale fondsen. Ouders in Vlaanderen en Wallonië ontvingen in 2019 de eerste uitbetaling van die vernieuwde kinderbijslag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?