Twee zwarte Brusselse vrouwen belaagd op Pukkelpop: 'Handjes kappen, de Congo is van ons'

Racistische koorzangen Pukkelpop racisme Unia
© AlienPizzaSarah via Twitter
© AlienPizzaSarah via Twitter
Updated: 20-08-2018 - 18:20

Op Pukkelpop heeft zich zaterdagavond een incident voorgedaan tijdens het optreden van de Amerikaanse rapper Kendrick Lamar. Een Brusselse vrouw heeft op Twitter beelden gedeeld waarop te zien is hoe een groepje jongeren luidkeels 'Congo is van ons' zingt. Er is een klacht ingediend bij Gelijkekansencentrum Unia, het parket van Limburg is een onderzoek gestart.

De incidenten werden aangekaart op de Instagram-accounts van 'callmevirgo' en 'alienpizzasarah'. De twee zwarte vrouwen vertellen er dat ze geduwd en geschopt werden, dat er drankjes naar hen gegooid werden en dat er aan hun haren getrokken werd.

Racistische koorzangen

Op de accounts zijn ook beelden te zien van een groepje jongeren dat racistische koorzangen brengt. Daarbij zingen ze onder meer de tekst "Handjes kappen, de Congo is van ons". Het filmpje werd gemaakt door een vriend van de twee vrouwen, die liever anoniem blijft.

"Ik vind het heel erg jammer dat mensen die dit soort liedjes zingen niet beseffen wat er impact ervan is," laat hij weten aan BRUZZ. "Er zijn nog steeds mensen die afzien van wat er gebeurd is in Congo, zoals het afhakken van handen. Het wordt dringend tijd dat het onderwijs uitgebreid de waarheid meegeeft over de geschiedenis van Congo," besluit hij.

De Instagram-story van de twee accounts werd massaal gedeeld en een van de vrouwen liet al weten dat ze contact zou opnemen met de politie en met Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum. Unia bevestigt aan Belga dat het een melding heeft ontvangen.

Parket start onderzoek

Het parket van Limburg laat ondertussen weten dat het zelf al een onderzoek start, zo melden VRT NWS en VTM Nieuws. Het heeft nog geen officiƫle klacht gekregen, maar daar wacht het parket dus niet op. "We hebben kennis genomen van de feiten via sociale media. We hebben de politie de opdracht gegeven pv's op te stellen en de zaak verder te onderzoeken."

Pukkelpop-organisatie bekijkt juridische stappen

De festivalorganisatie benadrukt dat dergelijke incidenten geen plaats hebben op Pukkelpop. "Pukkelpop is een festival waar iedereen welkom is, ongeacht het geslacht, de taal, politieke overtuiging, raciale of etnische oorsprong, religie of levensbeschouwing, handicap, beperking, leeftijd of seksuele gerichtheid", luidt het. "Wij verwerpen elke vorm van fysiek of verbaal geweld, pesterijen en respectloos gedrag!"

De Pukkelpop-organisatie wil het er niet bij laten en zal een onderzoek openen. "We zullen dit voorval verder onderzoeken en bekijken welke juridische stappen mogelijk zijn", klinkt het verder. "Dit tolereren we niet, zulke individuen hebben geen plaats op Pukkelpop."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?