20190930 Voorstelling van het jaarrapport 2018 van het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia in juni 2019 Directeur Patrick Charlier aan het woord

| Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia (archief).

Unia ontving 19 meldingen over Israëlisch-Palestijns conflict

© Belga
27/10/2023

Unia heeft sinds 9 oktober al negentien meldingen "van uiteenlopende aard" ontvangen in verband met het Israëlisch-Palestijns conflict. Dat meldt de woordvoerster van het interfederale gelijkekansencentrum vrijdag.

Israël en de extremistische Palestijnse organisatie Hamas zijn sinds 7 oktober verwikkeld in een nieuwe oorlog. "De ervaring leert ons jammer genoeg dat dit in België antisemitische daden en uitspraken uitlokt, soms ook anti-Arabische of anti-moslimuitingen", stelt Unia in een artikel op de website.

De instelling vreest dan ook "een opflakkering van haatspraak en -misdrijven in België, zeker die met een antisemitische inslag". De woordvoerster wil niet in detail treden over de negentien meldingen, aangezien deze nog onderzocht worden.

"Aanzetten tot haat, geweld of discriminatie, gebouwen beschadigen, mensen lastigvallen, slaan, mishandelen of bedreigen omdat ze joods (of Arabisch of moslim) zijn, goedkeuren of rechtvaardigen van de genocide door het naziregime tijdens de Tweede Wereldoorlog, zijn allemaal laakbare gedragingen die in geen geval gerechtvaardigd kunnen worden door de situatie in het Midden-Oosten", waarschuwt Unia.

Unia analyseert alle dossiers en kan juridische stappen ondernemen als er inbreuken worden vastgesteld op de wetten tegen racisme, discriminatie of negationisme. Het gelijkekanseninstituut kan ook andere maatregelen nemen, zoals disciplinaire of mediaregulatoren inschakelen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni