De met bloedrode verf bekladde buste van Leopold II in het park van het Africamuseum in Tervuren

| De met bloedrode verf bekladde buste van Leopold II in het park van het Africamuseum in Tervuren.

Urban.brussels zoekt kandidaten voor werkgroep rond dekolonisatie openbare ruimte

SG
© BRUZZ
13/07/2020

Op initiatief van Pascal Smet (one.brussels), staatssecretaris bevoegd voor Erfgoed en Stedenbouw, lanceert urban.brussels een oproep tot kandidatuur voor de werkgroep rond dekolonisatie van de openbare ruimte in Brussel.

"Het is hoog tijd dat we ons koloniaal verleden onder ogen zien," aldus Smet. "Brussel is een kosmopolitische stad zonder dominante cultuur. Vele Brusselaars hebben een gemeenschappelijk verleden, maar hebben vooral een gezamenlijke toekomst."

"Deze oproep zal ervoor zorgen dat het debat op een serene en inclusieve manier plaatsvindt tussen verschillende experten uit het middenveld, de wetenschap en de diaspora," klinkt het verder. "Apart van de voorstellen en het actieplan van de werkgroep, bekijk ik de mogelijkheden voor een dekolonisatiemonument in onze hoofdstad."

Eerder maakte Smet bekend dat hij een voorstel zou indienen bij de Brusselse regering voor het opstarten van een werkgroep die zich zou buigen over de dekolonisatie van de openbare ruimte in Brussel. Intussen worden er meerdere acties ondernomen zowel op federaal als op regionaal niveau. Daarom zal de werkgroep ook rekening houden met conclusies die worden voorgelegd tijdens deze commissies.

De taak van de Brusselse werkgroep zal bestaan uit het opstellen van een tussentijds verslag en deze voorleggen aan de Brusselse regering voor het einde van 2020. Daarna volgt er een eindrapport in 2021. In dit verslag moeten concrete maatregelen en een actieplan worden voorgesteld die op korte- en lange termijn kunnen worden uitgevoerd.

Motivatie en CV

De kandidaten moeten aan de hand van een motivatiebrief en een curriculum vitae kunnen aantonen dat ze kennis en expertise hebben binnen de verschillende domeinen die relevant zijn voor de werkgroep. Dit gaat dan bjijvoorbeeld over de Burundese-, Congolese- en Rwandese diaspora, Erfgoed, koloniaal verleden, dekolonisatie en wetenschappelijke studies in kader van het onderwerp.

Bij de selectie van urban.brussels zal er speciale aandacht worden besteed aan diversiteit in de brede zin. De werkgroep zal bestaan uit 10 à 20 leden.

Kandidaten voor de werkgroep kunnen hier meer informatie vinden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Pascal Smet , dekolonisering openbare ruimte , dekolonisering

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni