Van Ranst: 'Brussel in top tien snelste stijgers van Europa'

Marc Van Ranst, gewoon hoogleraar virologie, epidemiologie en bio-informatica aan de Katholieke Universiteit Leuven Marc Van Ranst, gewoon hoogleraar virologie, epidemiologie en bio-informatica aan de Katholieke Universiteit Leuven
© PhotoNews
| Marc Van Ranst, gewoon hoogleraar virologie, epidemiologie en bio-informatica aan de Katholieke Universiteit Leuven.
© PhotoNews
| Marc Van Ranst, gewoon hoogleraar virologie, epidemiologie en bio-informatica aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Viroloog Marc Van Ranst wijst erop dat Brussel ondertussen al in de top 10 staat van Europese regio's waar het aantal Covid-19-besmettingen het snelst groeit. Hij roept de Brusselse politici op om de coronaregels te verstrengen of beter te handhaven. "Ze moeten dit meer au sérieux nemen."

Van Ranst benadrukt in een tweet dat Brussel in de top van regio's staat waar Covid-19 het snelst groeit, samen met grote delen van Spanje en Moldavië.

In een adem roept hij de Brusselse bewindvoerders dan ook op om een beleid te voeren dat het aantal besmettingen echt doet dalen. "De politici van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zouden best nadenken hoe ze de corona-maatregelen ofwel beter kunnen handhaven ofwel kunnen verstrengen."

Onvoldoende handhaving

In een reactie aan onze redactie verduidelijkt de viroloog dat de regels vandaag onvoldoende gehandhaafd worden in het gewest. "Ik loop ook wel eens rond in Brussel en zie dan zelf dat bijvoorbeeld de mondmaskerplicht niet genoeg wordt gerespecteerd."

Van Ranst benadrukt dat de dalende trend in Antwerpen er niet vanzelf kwam. "Antwerpen had bijvoorbeeld ook een avondklok. Ik zeg niet dat die hét antwoord moet zijn, maar politici moeten deze stijging wel meer au sérieux nemen."

VUB professor Dirk Devroey sprak zich deze maandag in De Standaard nog uit voor een avondklok in Brussel. Van Ranst zelf waarschuwde dit weekend dat de Brusselse cijfers niet mogen geminimaliseerd worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?