Karl Vanlouwe (N-VA), Vlaams volksvertegenwoordiger en deelstaatsenator

| Karl Vanlouwe (N-VA), Vlaams volksvertegenwoordiger en deelstaatsenator.

Vanlouwe over eentalige agendapunten gemeenteraad: 'Slachtoffer van discriminatie'

KVDP
© BRUZZ
26/06/2020

Gemeenteraadslid in Ganshoren Karl Vanlouwe (N-VA) is donderdag boos opgestapt uit de virtuele gemeenteraad, nadat verschillende agendapunten niet vertaald waren. Vanlouwe heeft het over discriminatie en diende klacht in bij de Vaste Commissie voor Taaltoezicht. "Ik vraag gewoon een gelijke behandeling."

Voor de gemeenteraad in Ganshoren van 25 juni werden last minute verschillende moties en interpellaties ingediend. Die werden geagendeerd, maar verschillende agendapunten kregen geen Nederlandse vertaling.

"Verschillende stukken waren alleen in het Frans", klaagt Vanlouwe aan. "Dat kan niet volgens de wet, maar niemand zei daar iets over. Ik heb daartegen geprotesteerd." Daarop verliet de N-VA'er de virtuele gemeenteraad.

De dag nadien kreeg Vanlouwe dan toch de vertaling van drie agendapunten toegestuurd, met een uitleg waarom die punten niet vertaald waren. "Het was te druk, maar de wet niet naleven omdat het te druk is, kan niet", aldus Vanlouwe. "En ik kreeg de vertaling te laat, want het debat was al gevoerd."

'Discriminatie'

Vorig jaar bleek al dat Ganshoren de taalwetgeving niet respecteerde tijdens de gemeenteraden, na twee klachten van Vanlouwe. Ook nu dient het N-VA-gemeenteraadslid klacht in bij de Vaste Commissie voor Taaltoezicht.

"Ik ben slachtoffer van discriminatie. Ik vraag dat ik gelijk word behandeld", aldus Vanlouwe nog. "Ganshoren krijgt jaarlijks een extra dotatie van 800.000 omdat er een Nederlandstalige schepen is, maar dat geld wordt niet gebruikt om de tweetaligheid te bevorderen."

Daarnaast klaagt Vanlouwe aan dat zijn vragen in de gemeenteraad zelden in het Nederlands beantwoord worden. "Ik verdenk sommige schepenen er zelfs van dat ze niet begrijpen wat ik zeg. Ze lezen antwoorden in het Frans voor en geven dan een Nederlandstalige kopie af, maar de Nederlandstalige versie weigeren ze of kunnen ze niet", zegt Vanlouwe. "Niemand doet nog moeite om Nederlands te spreken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ganshoren, Samenleving, Karl Vanlouwe, taalwetgeving, taalwet, N-VA

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni