Verbod op dolfinaria in Brussel gaat in

© NW Council
| Het Brusselse Gewest is ook de eerste in Europa om dit verbod op walvisachtigen uit te breiden tot zeeleeuwen, zeehonden en walrussen.

Het verbod op dolfinaria in het Brussels Gewest treedt in voege, een halfjaar na het voorstel van Brussels minister van Dierenwelzijn Bernard Clerfayt (Défi). Sinds 4 april geldt er een verbod op het houden van walvisachtigen en zeeroofdieren, zoals zeeleeuwen en walrussen. Hoewel er op dit moment geen plannen zijn voor het openen van dolfinaria, wil Brussel deze symbolische maatregel nemen om ook Vlaanderen en Wallonië te doen volgen.

Dolfijnen, orka’s, zeeleeuwen of walrussen mogen sinds 4 april niet meer op het Brusselse Gewest gehouden worden. Op die manier wordt het onmogelijk om een dolfinarium in de hoofdstad te openen. Het houden van walvisachtigen en zeeroofdieren wordt door het kabinet vergeleken met het opsluiten van een mens in een gevangeniscel.

Hoewel er volgens het kabinet van Clerfayt geen sprake was van actuele plannen om zulke waterparken te openen, willen ze de symboliek van deze actie benadrukken. “In Vlaanderen en Wallonië is het wel nog toegelaten en met deze nieuwe maatregel willen we hen aansporen om ook een verbod in te voeren.”

Ook geen zeeleeuwen en walrussen

Het Brusselse Gewest is ook de eerste in Europa om dit verbod op walvisachtigen uit te breiden tot zeeleeuwen, zeehonden en walrussen.

"We moeten onze relatie tot de dieren opnieuw bekijken. Vinden we het echt leuk om hen in het water te zien springen voor enkele visjes? Willen we dit beeld van dieren als slaven meegeven aan onze kinderen?”, vraagt de Brusselse minister zich af.

Het lijkt niet het geval dat er ook een verbod op dierentuinen in het algemeen zit aan te komen in Brussel. “Voor andere diersoorten zoals vogels en amfibieën werken we wel aan uitgebreide en strenge maatregelen over het aantal dieren en de omstandigheden waarin ze moeten leven”, zegt de woordvoerster van Clerfayt.

Op Twitter reageerde parlementslid Cieltje Van Achter (N-VA) spottend op het verbod: "In Brussel zijn er nul dolfinaria, nul walvissen, maar jaarlijks worden wel 5.000 kalveren en 13.000 schapen en geiten onverdoofd geslacht."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?