© BRUZZ | De elektrische bus 33 verbindt het stadscentrum met Louiza.

Vereniging voor blinden vreest komst elektrische bus

VT
© BRUZZ
18/09/2018

Elektrische bussen zijn gevaarlijk voor blinden en slechtzienden omdat ze te stil zijn. Dat zegt de vzw La Lumière naar aanleiding van de komst van elektrische bussen op het MIVB-net.

Sinds juni rijden er al klein elektrische bussen op lijn 33 in het centrum. Deze maand komt daar een groter model bij, op lijn 13.

La Lumière laat aan La Capitale weten dat de nieuwe bussen gevaarlijk zijn omdat ze te stil zijn. Dat kan voor onveilige situaties zorgen, omdat blinden en slechtzienden de bussen niet horen aankomen.

De MIVB laat weten dat ze nu al voorzorgen nemen om gevaarlijke situaties te vermijden. “Onze chauffeurs krijgen een opleiding in defensief rijgedrag, waar ook aandacht wordt besteed aan anticipatie,” zegt woordvoerster An Van Hamme. “Bovendien kunnen de chauffeurs ook gebruik maken van een toeter om voetgangers te waarschuwen."

Volgens de vzw is dat echter niet voldoende. “Er moeten ook geluidssignalen komen aan kruispunten en oversteekplaatsen,” zegt Line Brasseur van La Lumière.

Ook de Brailleliga geeft aan dat elektrische voertuigen voor onveilige situaties kunnen zorgen op de weg. Over de nieuwe bussen doen ze evenwel nog geen uitspraken. "Wij moeten de voertuigen eerste zien," klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Mobiliteit, elektrische bus, MIVB, La Lumière, Brailleliga

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie