Versoepelingen in alle Brusselse woonzorgcentra: opnieuw groepsactiviteiten

© Saskia Vanderstichele

Bewoners van Brusselse woonzorgcentra erkend door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) zullen vanaf 1 maart geleidelijk aan bepaalde groepsactiviteiten kunnen hervatten. Dat heeft Brussels minister van Gezondheid Alain Maron vrijdag bekendgemaakt. De vaccinatiecampagne onder leiding van het Brussels Gewest in deze instellingen loopt ten einde.

Sommige woonzorgcentra in Brussel mochten al eerder versoepelen, zoals Warlandis in Jette, omdat ze onder de Vlaamse gemeenschap vallen. Nu volgen ook de andere Brusselse woonzorgcentra.

Als de vaccinatiegraad van bewoners in het wzc minstens 90% bedraagt, kunnen activiteiten georganiseerd worden afhankelijk van de epidemiologische fase van het verpleeghuis, bijvoorbeeld groepsactiviteiten of gezamenlijke maaltijden. Daarnaast zouden bezoek op de kamer en twee nauwe contacten zijn toegestaan. Om niet-gevaccineerde bezoekers te blijven beschermen, zullen die te allen tijde een masker moeten dragen. Daarnaast blijven algemene afstandsmaatregelen tussen bewoners en bezoekers van toepassing, met uitzondering van de twee geautoriseerde nauwe contacten.

Indien de vaccinatiegraad in bepaalde woonzorgcentra lager is, wordt de situatie beoordeeld door de coördinerend arts en de inspectie- en hygiënedienst, om flexibel op maat gemaakte aanpassingen te ontwikkelen in het belang van de bewoners en hun welzijn. De effecten van de nieuwe maatregelen zullen nauwlettend worden gevolgd. De screeningsprocedures blijven van kracht en kunnen indien nodig nog worden geactiveerd.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?