Verplicht sorteren van huisvuil: ophaling van de oranje zak/oranje container met voedingsafval door Net Brussel.

| Verplicht sorteren van huisvuil: ophaling van de oranje zak/oranje container met voedingsafval door Net Brussel.

Vertraagde levering oranje container opgelost, voorraad groeit aan tot 50.000

JP
© BRUZZ
31/05/2023

Heel wat Brusselaars die hun gratis oranje containertje voor gft-afval wilden ophalen, hebben op hun nieuwe afvalbak moeten wachten. Door een probleem bij de leverancier werden de leveringen de afgelopen weken later bezorgd. Volgens Net Brussel zijn de problemen achter de rug: de voorraad wordt momenteel aangevuld tot 50.000 containers.

Fabrikant SULO kampte met een technisch probleem bij het in elkaar zetten van de bakken, waardoor de containers met een vertraging van twee weken werden bezorgd, klinkt het bij Net Brussel. Dat, samen met de invoering van de oranje zak, zorgde hier en daar voor tekorten.

Sinds vorige week zijn de bestellingen voor nieuwe oranje containers opnieuw opgestart. Sindsdien werden al 7.300 exemplaren verspreid bij de gemeente of het Recypark en de komende tijd worden nog eens 43.000 bakken geleverd. Deze maken deel uit van een contract dat het Brussels Gewest met de leverancier afsloot van in totaal 50.000 bakken.

Net Brussel deed sinds 2016 meerdere bestellingen van in totaal ruim 150.000 oranje containers. De komende tijd stijgt dat aantal nog tot een totaal van 300.000. Daarmee zal drie op vier huishoudens binnenkort voorzien zijn van een bak. "De oranje bak blijkt een succes te zijn onder de Brusselaars," zegt de woordvoerder van Net Brussel, Adel Lassouli.

Waarom Net Brussel niet voor elke inwoner van het gewest een oranje bak heeft besteld? "De oranje bak is niet verplicht, we rekenden er vooral op dat mensen in de omgeving van het Zoniënwoud er één zouden ophalen, als bescherming tegen de vossen. Bovendien hadden sommige mensen al een eigen afvalbak voor gft-afval," zegt Lassouli. Maar Lassouli verzekert dat Net Brussel nog bakken op voorraad zal hebben voor wie er één wil.

Ook een tekort aan oranje zakken?

Naast een gebrek aan containers, klagen sommige Brusselaars ook over een tekort aan oranje vuilniszakken in bepaalde supermarkten. Dat komt volgens Lassouli doordat nog niet elke winkel rekening houdt met de nieuwe vraag naar deze zakken. "De zakken zijn beschikbaar bij grote inkoopcentrales, maar niet alle supermarkten zijn al gewend om grotere bestellingen te plaatsen."

De oranje zak is verplicht sinds 15 mei en is bestemd voor etensresten, fruit en groenteschillen, vervallen voedingsmiddelen en zakdoeken. De oranje containers worden uitgedeeld om het afval in te bewaren en makkelijk buiten te zetten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni